IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов софтуер, базиран на AI, може да спаси компаниите от огромни загуби заради кибератаки

Киберпрестъпниците са доста адаптивни и се възползват от изкуствения интелект, каза Иван Дудин

11:45 | 29.09.23 г.

Бизнесът не трябва да пренебрегва киберзащитата, а да гледа на разходите за превенция на киберпрестъпления като на инвестиция. Необходимо е да се инвестира в хора и в обучението им, за да са добре подготвени. Бизнесът и държавните институции трябва да насочат вниманието си към този проблем и по отношение на финансирането. Това каза Иван Дудин, Генерален директор за Централна и Източна Европа, „Акронис“ в предаването "В развитие" Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако погледнем какво се отделя от държавния бюджет за киберзащита в сравнение с други страни, у нас става дума за разлика в пъти, а не в проценти“, каза събеседникът.

Сред киберпрестъпленията фишинг атаките продължават да са на първо място по разпространение. „Те са може би над 70% от всички атаки. Има една много проста причина за това - фишинг атаката разчита не на изкуствения, а на естествения интелект, на незнание на много неща и на човешкия фактор", коментира Дудин. 

Той посочи, че изкуственият интелект от години намира полза в алгоритми за анализ на големи данни и на потоци от информация и това не е нещо ново. Като новост събеседникът изтъкна факта, че Acronis за първи първи път дава възможност не само на големи корпорации, но и на крайни потребители да защитят своите устройства с "революционен софтуер", базиран на AI. Чрез този продукт гостът се надява, че потребителите ще бъдат по-защитени и съответно тези атаки и загубите в милиони, които компаниите търпят вследствие на тях, драстично ще намалеят.

Дудин припомня, че всяко едно човешко откритие може да се използва както за добро, така и за лошо. Той разказва, че киберпрестъпниците са доста бързи и адаптивни, като те вече са осъзнали ползите от изкуствения интелект и се възползват от тях.

По негови думи един от негативните ефекти на AI e, че вследствие на развитието му се наблюдават киберпрестъпници с много по-малка квалификация, на които не им е необходимо да имат толкова много познания в областта, тъй като изкуственият интелект значително улеснява целта им.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още