IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберсигурността е оксиморон на цифровата ера

Небрежното боравене с данни и липсата на адекватен отговор срещу злонамерени хакерски атаки се превръща в сериозна слабо място за икономиките на Запада

15:24 | 27.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дигиталната ера обогати списъка с изключителни оксиморони, който вече включва „военно разузнаване“ и „компетентни органи“ с ново противоречие в термините: „киберсигурност“, пише в коментар за Bloomberg Мартин Ивенс.

През август, в отговор на искане за свобода на информацията, служител от Полицейската служба на Северна Ирландия (PSNI) по погрешка публикува личните данни на 10 000 служители в интернет. В продължение на три часа тази информация беше достъпна за всеки човек, решил да посети сайта на ведомството. В рамките на този прозорец всеки би могъл да се сдобие с информация относно имената на служителите, техния чин, къде са назначени и с кого работят – включително с вътрешното разузнаване MI5.

Ръководителят на PSNI Саймън Бърн потвърди, че републикански терористи са изтеглили информацията. Това със сигурност е един от най-сериозните пробиви на секретни данни, с които се е сблъсквала която и да е полиция в Обединеното кралство. Но дали ще е последното?

Пробивите на чувствителни данни стават нещо обичайно. Кибератаките от враждебни държави като Русия и Китай са ясна и непосредствена опасност. По-рано тази седмица беше разкрито, че записите, съхранявани от Британската избирателна комисия от август 2021 г., са били откраднати от хакери, но, както в Северна Ирландия, техническата некомпетентност и човешката грешка също са сериозни заплахи.

Безкрайно количество данни се контролира от ограничени таланти и полиция, която, трудно би привлякла най-добрите и най-умните в тази област, където е налице остра конкуренция за технологични таланти.

Рисковете са ясни. До 2000 служители на PSNI сега обмислят да предприемат правни действия след нарушението, споделя техният синдикат, Федерацията на полицейските служители. Също така те биха могли, тъй като 319 служители на реда бяха убити, а почти 9000 ранени, предимно от Ирландската републиканска армия (IRA), през 30-те години на размирици, известни като Смутните времена. По някои критерии това е най-опасната служба в света, в която може да се служи през 80-те години на миналия век.

И днес има полицаи, които крият от своите приятели професията си от страх от възмездие. Нищо чудно, че служителите изпаднаха в паника и отчаяно се опитаха да изтрият данните си от мрежата, след като пробивът стана публично достъпен. Това едва ли е атмосфера, която насърчава това, което някои ръководител на отдел „Човешки ресурси“ би нарекъл задържане на таланти.

Дисидентските републикански паравоенни формирования, които се отцепват от Временната ирландска републиканска армия (ИРА), за да отхвърлят Споразумението от Разпети петък от 1998 г., известно още като Белфасткото споразумение, все още се прицелват в служители на PSNI. Въпреки че най-тежките моменти от Смутните времена са останали зад гърба, оттогава са убити двама полицаи и двама надзиратели в затвор. През февруари терористи застреляха главния инспектор Джон Колдуел няколко пъти пред малкия му син и други деца. Официалното ниво на заплаха се е повишило от „значително“ на „тежко“ в резултат на изтичането на данните, което означава, че предстои и друга атака.

Последна актуализация: 15:24 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още