IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберсигурността е оксиморон на цифровата ера

Небрежното боравене с данни и липсата на адекватен отговор срещу злонамерени хакерски атаки се превръща в сериозна слабо място за икономиките на Запада

15:24 | 27.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В сряда също беше разкрито, че през юли колата на полицейски началник е била разбита от крадци, които са отнели лаптоп и чувствителни документи. Защо отнема толкова време, за да се признае кражбата на данните на 200-те засегнати служители? Временното затъмнение на новините добавя и параноя сред редиците.

Членовете на въоръжените сили и техните семейства рискуват живота си за британската корона с уговорката, че ще бъдат подкрепени от държавата в случай на нараняване или смърт - военният договор. Предвид историческите жертви и продължаващата терористична заплаха, служителите на реда в Северна Ирландия заслужават еднакво голямо уважение. Без тяхната храброст устоите на държавата ще рухнат. Гангстеризмът и сектантският конфликт между протестанти и католици, които исторически измъчват  региона, биха били ендемични, изтъква Ивенс.

Римокатолическите офицери, около 30% от общия брой на ведомството, се страхуват особено за личната си безопасност и от натиска, който може да бъде оказан върху техните семейства, живеещи в националистически общности. Републиканските екстремисти ги смятат за предатели; терористите биха предпочели полицейските редици да съдържат само протестантски „врагове“, които подкрепят продължаването на членството на Северна Ирландия в Обединеното кралство. Всъщност Кралската полиция в Ълстър беше възстановена като PSNI през 2001 г., за да противодейства на възприеманите от нея сектантски пристрастия. Републиканските партии като политическото крило на ИРА, „Шин Фейн“, които се отказаха от въоръжената борба, сега приемат добросъвестността на PSNI. И все пак някои католици в това ведомство споделят пред BBC, че този пробив в сигурността ще ги принуди да напуснат.

Властите разследват какво обучение са получили служителите, които обработват исканията за свобода на информация. Както при други пробиви в сигурността по света - от тези на Едуард Сноудън до Брадли (сега Челси) Манинг - ще бъде зададен въпросът кой е имал право на такова високо ниво на разрешение за сигурност и защо. Най-малкото надзорният полицейски съвет се нуждае от добър отговор на въпроса кой подписва тези неща. И колко полицаи сега ще трябва да се преместят да живеят на друго място и да променят моделите си на работа? Съдбата на ръководителя на PSNI виси на косъм, въпреки че той вече заяви, че няма да се оттегли.

Обединеното кралство, подобно на повечето развити икономики, все повече разчита на подробни бази данни, за да управлява своите обществени услуги и инфраструктура. Но без добре обучена работна сила, страната ще бъде силно уязвима към хакерски атаки и небрежни „течове“. В Естония живеят ученици, обучавани от ранна възраст да разиграват кибератаки и да усвояват напреднали дигитални умения в процеса. В много държави на запад не се наблюдава подобна нужда от подготовка. САЩ, Индия и Франция, подобно на Великобритания, също пострадаха от катастрофални пробиви на данни.

Миналия месец кибератака срещу шведската компания Ortivus AB накара два британски тръста за здравни услуги да се върнат към старомодните хартиени записи, за да вършат рутинната си работа. Стари решения за нови проблеми - но завръщането в бъдещето не може да бъде решението на настоящите цифрови дефицити, заключва Ивенс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още