IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите при киберзастраховането са спаднали с около 10% през юни

Това е обратно на тенденцията за рязко покачване на лихвите като цяло

10:04 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Лихвите при киберзастраховането са спаднали с около 10% през юни в сравнение с година по-рано. Това преобръща тенденцията предвид неотдавнашното рязко покачване на лихвите, тъй като исковете се оказаха по-малки от очакваното, обяви брокерската компания Howden в свой доклад, цитиран от Ройтерс.

Нивата на лихвите в сектора на киберзастраховането се увеличиха повече от два пъти през 2021 г. по време на пандемията, водени от нарастването на атаките със зловреден софтуер, допълва Howden.

Този тип нападения предполагат ползването на софтуер, който криптира данните на жертвата, а хакерите обикновено дават код за връщане на достъпа до информация в замяна на плащания в криптовалути.

Но броят на този тип атаки спадна с 20% през 2022 г. спрямо година по-рано, след започването на конфликта между Русия и Украйна, тъй като хакерите в тези страни се фокусираха във военни усилия, посочва Howden.

Застрахователите също така поискаха от своите клиенти да направят повече, за да се предпазят от атаки, намалявайки рисковете и насърчиха мнозина да се върнат на пазара след период на несигурност.

„Всички се завърнаха с апетит за писане на киберзастраховки“, коментира Шей Симкин, глобален ръководител на киберотдела в Howden.

Засилената конкуренция е допринесла за по-ниските лихви, разкрив адокладът.

Премиите за киберзастраховки възлизат на повече от 12 млрд. долара през 2022 г. спрямо 10-11 млрд. долара през 2021 г., допълва Симкин, а Howden прогнозира, че пазарът ще се разрасне до около 50 млрд. долара до 2030 г., предвид размера на киберпрестъпленията.

Атаките със зловреден софтуер са скочили с 47% през първото тримесечие спрямо година по-рано, докато хакерите се фокусират повече върху това какво могат да спечелят.

„В крайна сметка трябва да изкарват пари“, коментира Симкин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още