fallback

Hewlett-Packard изненада приятно акционерите си

Приходите падат с 10%, а печалбата – с една трета, но сривът забавя темпото си

08:45 | 23.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

До тук добре, но какво ще предложи HP след съкращенията на разходите, питат анализатори. Снимка: Ройтерс

Производителят на принтери Hewlett-Packard продължава да страда от слабите продажби на световния пазар на PC-та и през последното тримесечие, като отчита с 10% по-ниски приходи, както и с една трета по-ниска нетна печалба. Акционерите обаче се бяха настроили на още по-слабо представяне и реагираха положително на данните. В следборсовата търговия акциите на HP скочиха с почти 13 процента, а от началото на годината цената на книжата на HP нарасна с 50 процента, пише Wall Street Journal.

HP продължи да намалява разходи, изцеди повече пари от своята дейност и намали планината с  дългове. Групата също така увеличи прогнозата си за наличните парични средства са следващите три години. „Обратът е в ход, може би нещата се случват малко по-добре, отколкото очаквахме", заяви в интервю за вестника главният изпълнителен директор Мег Уитман. Тя добавя още пред акционерите, че текущата година ще бъде годината на възстановяване за групата. Последните тримесечни резултати потвърждават тази оценка: И в четирите ключови бизнес области продажбите са намалели. В PC подразделението приходите от продажби се свиват в съзвучие със спада на цялата компютърна индустрия дори с почти една пета. В бизнеса със сървъри HP отчита с почти 10 на сто по-ниски приходи. 

Мениджмънтът е успял да гарантира, че балансът няма "напълно да се разпадне, и това е най-малкото нещо съществено", казва Роб Кира, анализатор от Evercore Partners. „Изгарящият въпрос сега е: Какво следва след съкращаването на разходите?"

Според главния финансов директор Катерин Лесяк има многообещаващи нови бизнес подходи. HP е успяла да увеличи в известна степен цените на принтерите, които продава на компаниите в развиващите се пазари. На свой ред тези клиенти ще получават в замяна по-евтино мастило и други аксесоари. В резултат на това тези бизнес клиенти сега ще отпечатват повече страници, твърди Лесяк. Въпреки че стратегията все още не е напълно зряла, „можем да видим кривата на развитие и тя ни дава увереност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още