IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е себестойността на iPhone?

Новите модели 5S и 5C са с производствена цена около 200 долара, продажната им е между 549 и 849 долара

10:07 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите модели на iPhone бяха посрещнати с огромен интерес. Снимка: Ройтерс</p>

Новите модели на iPhone бяха посрещнати с огромен интерес. Снимка: Ройтерс

Оказва се, че новите модели на iPhone – 5S и 5C, са доста по-сходни, отколкото си мислим. Това показва проучване на IHS, които са разглобили новите смартфони на Apple, за да изчислят каква би трябвало да бъде производствената им цена, пише CNBC.

Разходът за производство на модела iPhone 5S със 16 GB памет, който притежава и сензор за разпознаване на пръстови отпечатъци, възлиза на около 199 долара, изчисляват от IHS. Снабденият с 64 GB памет телефон от серията пък струва на Apple около 218 долара.

Производствената цена на iPhone 5C, който се води по-нисък клас от 5S, не е много по-ниска – тя възлиза на между 173 и 183 долара, смятат анализаторите.

Причината за близката производствена цена на двете устройства е в това, че те са близки и по своите характеристики, коментира Андрю Расуайлър от IHS, който се е занимавал с изследването.

„Бих казал, че това са почти еднакви телефони, с изключение на това, че 5S разполага със сензор за пръстови отпечатъци, процесор А7 и някои по-енергоспестяващи чипове за памет. Като изключим тях, двата телефона всъщност са еднакви“, обяснява той.

Най-скъпите компоненти в двата модела са тези, свързани с екраните. Заедно тяхната цена възлиза на около 41 долара. По всяка вероятност сред доставчиците на такива части са Sharp, Japan Display и LG Display, предполагат анализаторите.

Преди публичното представяне на новите модели се очакваше iPhone 5C да е доста по-евтин вариант на гамата на Apple. От компанията обаче ясно показаха, че случаят не е такъв – продажната цена на модела без договор е 549 долара за 16 GB памет и 642 долара за 32 GB.

Цените на iPhone 5S без договор пък варират между 649 и 849 долара.

На този етап от Apple не са коментирали проучването на IHS, посочват от CNBC.

Още за продажбите на новите модели вижте във видеото на Bloomberg! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още