IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само за уикенд Apple продаде повече от BlackBerry за тримесечие

BlackBerry очаква приходи от 1,6 млрд. долара през второто тримесечие, докато Apple има 18,2 млрд. долара за периода само от подразделението за iPhone

17:34 | 24.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 14.399999618530273px; line-height: 20px;">Темповете на продажбите на технологичното бижу на Apple значително превишиха аналогичните резултати от миналогодишния септември. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Темповете на продажбите на технологичното бижу на Apple значително превишиха аналогичните резултати от миналогодишния септември. Снимка: Ройтерс

Не може да се отрече, че Apple и BlackBerry все пак имат нещо общо. И двете компании са кръстени на плодове. Но до тук свършват и общите неща между двете компании, пише в свой анализ Bloomberg.

В петък, когато фанатиците на Apple се рояха на опашки пред магазините за световната премиера на новите iPhone, BlackBerry обяви, че ще закрие 4 500 работни места и ще отпише около 960 млн. долара през второто си фискално тримесечие. 

BlackBerry, която представи своя флагман Z10 със сензорен екран по-рано тази година, успя да продаде 5,9 милиона смартфона през последните три месеца. Apple продаде над 9 милиона смартфона само през уикенда.

Различните траектории в развитието на дружествата проличават още по-ясно сега, когато BlackBerry обяви колебливо, че се е съгласила да бъде продадена за 4,7 млрд. долара на група, водена от Fairfax Financial Holdings. В същото време акциите на Apple скочиха с 5 на сто след обявяването на продажбите, давайки на компанията от Калифорния пазарна стойност от почти 446 млрд. долара.

В мобилната индустрия гигантите падат бързо и от високо. Продажбите на устройства на някога могъщата BlackBerry "са истински кратери“, казва Ян Доусън, анализатор в изследователската компания Ovum.

Сравнени с тези на Apple, която заяви, че при дебюта на iPhone 5S и 5c е счупила рекорда за продажбите на компанията. За първи път Apple започна да продава своите нови смартфони в решаващия китайски пазар едновременно със стартирането на останалите важни пазари, което без съмнение помогна за надминаване на целите. Apple също така заяви, че тримесечните приходи и брутната печалба ще бъдат в горния край на предварително очертаната прогноза.

През последното тримесечие, преди да излязат новите телефони, Apple има приходи от 18,2 милиарда долара от подразделението за iPhone, в което не се включват аксесоари, софтуер и услуги. BlackBerry очаква цялата компания да генерира приходи в размер на 1,6 млрд долара за второто тримесечие.

И за да добием окончателна представа за разликата в размерите – приходите от цели седем последни тримесечия на BlackBerry се равняват на това, което Apple генерира от продажбата на смартфони само за последното тримесечие. А то в никакъв случай не бе най-доброто тримесечие за Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Епъл са голяма работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още