IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как търговците обявиха война на крадците на iPhone

Скъпите устройства изостриха апетита на крадците на джаджи, но продавачите подготвиха своя контраудар

15:26 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скъпите джаджи на Apple са примамлива цел за крадците.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Скъпите джаджи на Apple са примамлива цел за крадците. Снимка: Ройтерс

Вероятно най-лудите по новите технологии потребители още през тази седмица се редят за новия iPhone от Apple. Но има и все повече хора, които искат да се сдобият с iPhone, без да платят за него. За крадците обаче дилърите на iPhone са приготвили малки изненади, пише в свой материал WSJ.

Такъв е бил и случаят с четиримата въоръжени и маскирани мъже, които през миналата седмица са обрали един магазин на телекомуникационната компания AT&T в Хюстън, Тексас. Въпреки че са откраднали цял сейф, пълен със смартфони, сред плячката им е и нещо, което не са очаквали – предавател, опакован като iPhone.

Половин час, след като крадците са избягали от местопрестъплението в миниван с плячката си на стойност над 22 000 долара, сигналът от предавателя е бил определен. И изведнъж извършителите са се оказали отново в гонитба с полицията - и скоро след това - в затворническа килия.

Устройството се произвежда от 3SI Security Systems. Фирмата стартира с производството на експлодиращи бои - бомби, които служители на банката може да сложат сред банкнотите при нападение, което по-късно ще направи парите неизползваеми. Но поради нарастващата популярност на iPhone все повече и повече търговци се опитват да се защитават сами.

Prime Communications, търговецът на AT&T, който е собственик на въпросния обект в Хюстън, отчита по два въоръжени грабежа на месец за мрежата си в цялата страна, която се състои от над 300 магазина.

От юни търговската верига използва предавател на 3Si с уместното име FindIt . Джаджата бе препоръчана на търговеца от AT&T. Сега такива предаватели има във всички магазини. „Това са крадци, които имат огнестрелно оръжие“, казва Наушад Кермали, вицепрезидент на  Prime Communications. „Те изправят пистолет срещу вас и казват: Отваряй сейфа"!

Въпреки тези предпазни мерки крадците на смартфони и таблети са във възход. Полицията в Ню Йорк поддържа регистър на кражбите на продукти на Apple, като iPad и iPhone. До 15 септември тази година те са се увеличили с 10 на сто в сравнение с предходната година. Според кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг само този вид кражби е отговорен за нарастването на престъпността в града.

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман и окръжният прокурор на Сан Франциско Джордж Гаскойн призовават производителите да инсталират т. нар. приложение "Kill Switch" в своето оборудване, което да го направи неизползваемо при кражба. А освен това големите американски мобилни оператори работят в момента над база с данни, която ще им помогне да блокират откраднати телефони в своите мрежи.

Повечето дилъри съхраняват своята стока в сейфове в магазините. Най-евтината версия на новия iPhone 5S има цена на дребно от 650 долара, а при няколко откраднати такива джаджи щетите за всеки обект стават непоправими.

Райън Върнър, заместник директор продажби на търговеца на T-Mobile - Express Stores, казва, че всички техни филиали разполагат със сейфове, мнозина от обектите имат и подсилени стени, за да възпират крадците. „Не оставяме нищо на случайността“, казва той.

Cellular Sales, компанията-собственик на над 570 магазина на Verizon Wireless, разполага със сейфове, камери за наблюдение и 24-часово осветление, твърди главният оперативен директор Джеймс Том. Също така никога не се изпращат твърде много устройства на отделните магазини. Ако има голяма навалица при нови представяния на модели, компанията наема повече охрана и търси съдействието на полицията – за по-чести маневри на патрулиращите екипи например.

Охранителната компания 3Si предлага едва от миналата година своите устройства за смартфон мониторинг. Така например устройството FindIt е относително малко, но има срок на действие от най-малко две години. То работи с комбинация от GPS и радиочестоти, които могат да бъдат проследени от полицията. GPS-ът предава приблизителната позиция на крадените вещи, а с помощта на радиосигнал може да се посочи и точното местоположение.

Дори ако предавателят се мести в самия магазин, центърът за сигурност на 3Si и отговорните лица в магазините ще бъдат информирани. След това те могат да преразгледат ситуацията, преди да викнат полицията.

Ако устройството напусне така наречения Geofence, който е установен диапазон около магазина, полицията ще бъдат информирана автоматично. Компанията поддържа връзка с повече от 4000 местни полицейски управления.

Това може да доведе до фалшиви аларми. Когато през юли един магазин се премести в Любок, Тексас, мениджърът за областта Джереми Смит премества оборудването в собствената си кола, без да уведоми охранителната фирма. Малко след пристигането им на местоназначението, той е посетен от полицията и дори е арестуван.

За последната година 3Si е продала близо 1000 от тези фалшиви iPhone. Устройствата струват 800 долара за броя – често по-скъпо, отколкото реалния iPhone. Цената включва и свързаната услуга за една година. След това се дължи и вноска от по 20 долара за всеки месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още