IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft се опълчва на слабостта на PC пазара

Американският концерн очарова Wall Street с приходите и печалбата си

12:46 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Приходите от продажби на таблети продължават да растат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Приходите от продажби на таблети продължават да растат. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft очевидно се справя по-добре от очакваното със свивщия се PC пазар. Благодарение на добрите продажби на софтуер за корпоративни клиенти групата успява да увеличи продажбите си в периода между юли и септември (първото си фискално тримесечие) със 16 процента до 18,5 млрд. долара (13,4 млрд. евро). Печалбата скача в сравнение със същия период на миналата година със 17 на сто до 5,2 милиарда долара.

"Ние виждаме стабилно търсене на нашите продукти за корпоративни клиенти и нашите облчани услуги", заяви главният оперативен директор Кевин Търнър късно в четвъртък. Един от най-големите източници на постъпления за компанията е софтуерният пакет Office.

И в междувременно слабия бизнес с частни клиенти има проблясъци. Така например таблетът Surface се е продавал все по-добре. Компанията от Редмънд намали цената преди появяването на наследника Surface 2. Освен това точно преди Коледа по рафтовете на магазините ще се появи и новата конзола за игри Xbox One.

Главният изпълнителен директор Стив Балмър заяви, че много потребители „изпитват вълнение" за своите продукти Xbox One, Surface 2 и Surface Pro 2. Според него приходите на подразделението за Surface възлизат на 400 млн. долара, но въпреки това групата не предостави подробни данни за продажбите.

Междувременно Microsoft преработи и операционната система Windows. Наскоро пуснатата версия 8.1 отново върна на потребителите старт бутона, който липсваше на много от тях в Windows 8. „Правим значителен напредък в бизнеса ни с крайни клиенти", похвали се и главният финансов директор Ейми Худ в конферентен разговор с анализатори.

Инвеститорите бяха повече от доволни, защото очакваха по-лоши данни. В следоборсовата търговия акцията скочи с над 5 на сто, като докосна годишния си рекорд.

Microsoft се намира в преход, породен от натиска от свиването на пазара на персонални компютри и нарастващите продажби на смартфони и таблети. Подобно на големия си конкурент Apple, Microsoft предлага все повече устройства, софтуер и услуги от един източник. Преди това Microsoft предостави хардуерния бизнес почти напълно на производителите на компютри.

В новия свят на Microsoft се вписва и милиардната сделка на бизнеса с мобилни телефони на Nokia. Серията смартфони Lumia на финландците работи с операционната система Windows Phone. Мобилният бизнес досега се считаше за сериозна уязвимост на Microsoft. Пазарът е доминиран от Apple и устройства, работещи на операционната система на Google Android. Въпреки това делът на смартфоните и таблетите с Windows нараства устойчиво в последно време.

Microsoft печели и от това, че PC пазарът през последното тримесечие спада с по-ниски темпове от първоначалните опасения. Пазарният изследовател IDC изчислява, че спрямо същия период на предходната година спадът в доставките на компютри е 7,6 на сто. IDC първоначално очакваше спад от 9,5%.

Групата обаче не направи никакви коментари по отношение на наследника на напускащия главен изпълнителен директор Балмър. Microsoft обяви в края на август изненадващо, че Балмър ще напусне в рамките на следващите дванадесет месеца. След 13 години на кормилото прекият наследник на легендарния основател Бил Гейтс ще остане на поста си до назначаването на нов главен изпълнителен директор.

За най-сериозни кандидати се считат досегашният шеф на Nokia Ствиън Елоп и изпълнителният директор на Ford Алан Мълали.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още