IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia изненада приятно анализаторите

Компанията повишава очакванията си за мрежовото подразделение, което носи 90% от приходите на концерна

11:48 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia изненада приятно анализаторите

Раздираният от остра криза производител на телеком оборудване Nokia гледа по-уверено в бъдещето.

След продажбата на подразделението си за мобилни телефони на Microsoft през второто тримесечие оперативната печалба в останалия мрежов бизнес на финландската компания спада с 14 на сто до 284 милиона евро, обяви финландската компания в четвъртък.  

По този начин обаче компанията се представя по-добре от очакванията на пазара, които бяха за 233 млн. евро.

Приходите спадат до 2,94 милиарда евро от 3,16 млрд. евро година по-рано, докато анкетирани от Dow Jones анализатори  очакваха приходи от 2,91 млрд. долара.

След продажбата на дивизията си за мобилни телефони, главният бизнес на Nokia сега остава подразделението за мрежово оборудване, който се грижи за около 90% от приходите. На този пазар компанията се конкурира с концерни като шведската Ericsson и китайската Huawei Technologies Co, припомня Wall Street Journal.

„Очакванията ни за цялата година се подобряват“, заявява новият главен изпълнителен директор Раджив Сури.

Nokia повишава очакванията си за дивизията и сега планира стабилен ръст на приходите си от продажби в мрежовото подразделение за втората половина на годината. Дивизията включва производство на радиотехнологии и технологии за комутация и софтуер. 

Благодарение на силно намаляване на разходите Nokia надмина очакванията и по отношение на маржа на оперативната печалба, който достига 11%. Предвид доброто представяне през второто тримесечие Nokia очаква, че оперативният марж за годината ще е в горния край на досега очакваните между 5 и 10 на сто, или дори още по-висок. 

Отчетът следва период на сериозен катаклизъм във финландския производител на телекомуникационно оборудване. Американският технологичен гигант Microsoft завърши сделката за придобиването на бизнеса с мобилни устройства и услуги на Nokia през април. През последните години двете компании сключиха партньорство, за да произвеждат редица сполучливи смартфони, но с навлизането на Apple и Samsung на телефонния пазар Nokia загуби големия си пазарен дял.

Nokia назначи Сури за директор през април. Отчетът в четвъртък е първото обявяване на финансови резултати,  откакто се осъществи сделката с Microsoft и първият отчет за Сури начело на компанията. По думите му цифрите са доказателство за сегашната сила на компанията.

"Това представяне, както и многото разговори, които проведох с клиенти, партньори, служители в първото ми тримесечие като изпълнителен директор, ми дават висока степен на увереност за нашето бъдеще", каза той.

Nokia сега се стреми да се върне към годишен растеж в своето мрежово подразделение и сигнализира за повече инвестиции за по-малката си дивизия HERE, която създава технологии за картографиране. Сури също даде висока оценка на звеното Nokia Technologies, което увеличава своята нетна печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още