IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани на ведомствата да купуват продукти на Apple

Страната генерира 61% от ръста в приходите на американския концерн за последното тримесечие

12:56 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай продължава да затяга изискванията към доставчиците на софтуер и хардуер за държавните си институции. Apple става поредната компания, която е извадена от доверения списък за обществени поръчки, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Според източниците на агенцията причината е, че местното правителство има притеснения за сигурността на iPad и MacBook устройствата на американската компания. Те са били разрешени до юни т.г. включително, но са отпаднали от списъка през юли и нито една институция няма право да прави обществени поръчки, за да купува тези устройства.

Така Apple стана третата голяма компания, която отпада от този списък през последните дни. По-рано през седмицата бяха изключени компаниите за киберсигурност Symantec и Kaspersky Lab. Microsoft пък бе изваден от обществена поръчка за енергоефективни компютри. 

Стъпката може да се отрази доста негативно на базирания в Купертино технологичен концерн, след като преди седмица Apple представи смесени данни за изминалото тримесечие. Според анализатори единственият светъл лъч са именно продажбите в азиатската страна. Apple успява да направи впечатляващ ръст от 28% в продажбите в Китай, Хонконг и Макао. В същото време темпът на растеж на вътрешния пазар замира. 

Ясно е, че договорът, който компанията сключи през януари за продажбата на iPhone в огромната мрежа на най-големия в света по брой абонати мобилен оператор China Mobile, носи позитиви. Тогава главният изпълнителен директор Тим Кук пристигна на място в Китай и заяви, че това е „вододелен момент”. Като се има предвид, че в момента оператирът внедрява 4G технологиите, според анализатори този пазар има допълнителен потенциал за растеж.

Китай е генерирал цели 61% от ръста в приходите на Apple, отбелязват анализаторите на Nomura в доклад, последвал оповестяването на резултатите. Впоследствие инвестиционната банка повиши целта си за цената на акциите от 88,71 на 95 долара.

"Китайското правителство иска да се увери, че чуждестранните компании нямат твърде голямо влияние в страната", коментира Марк По, анализатор от UOB Kay Hian. По думите му подобно решение на властите ще прати послание и до корпорациите и неправителствените организации.

Решението на китайските власти е следствие от желанието на Пекин да се дава предимство на местните компании. Тази практика е широкоразпространена в Китай, като се ползва в много сектори.

Други компании с подобни проблеми в страната са Cisco Systems, International Business Machines (IBM) и Microsoft. Затрудненията им се усилват, откакто бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри методите на работа на американските тайни служби.

През последната година всички от тях бяха разследвани от китайските власти, като разследването срещу Microsoft все още продължава. Софтуерният гигант беше изненадан и от забрана на властите в Китай за използване на Windows 8. Според агенция Синхуа със забраната за ползване на Windows 8 правителството иска да осигури компютърната сигурност в страната, след като по-рано тази година Microsoft заяви, че спира поддръжката на масово използваната в страната операционна система Windows XP.  

Активността на Пекин в тази насока продължава от дълго време. През май страната вече забрани поръчките и на Windows 8, като аргументът беше повишаване на сигурността. Вместо това Китай вкарва повече местни компании в доверения списък и се надява да стимулира техния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още