IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PS4 и Xbox One влизат в битка помежду си и в битка с цензурата в Китай

Двете конзоли се опитват да спечелят максимално от пазар, който им налага големи рестрикции

11:26 | 13.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Конзолата PlayStation 4 (PS4) няма да бъде пусната официално за продажба в Китай до следващия месец, но в страната вече има потребители, които са се сдобили с устройството и могат да играят каквито игри пожелаят, пише The Wall Street Journal.

Конзолата може да бъде намерена на черния пазар за около 4000 юана (650 долара). Игрите, които са достъпни на него са всякакви, независимо дали са одобрени от регулаторите или не.

Microsoft Corp започна да продава последното поколение на конзолата Xbox в Китай в края на септември, след като Пекин вдигна 14-годишната забрана, въведена заради опасенията, че може да влияе лошо на децата.

Sony твърди, че китайската версия на PS4 ще бъде пусната официално за продажба на 11-и януари на цена от 2899 юана. Microsoft отговори на това, намалявайки цената на своя Xbox One. Конкуренцията между компаниите в Китай обаче тепърва ще се разраства.

Цензурата, а не конкуренцията, може да се превърне в най-голямото предизвикателство между брандовете. Регулаторите в Китай изискват от производителите на игри да смекчат сцените с насилие, секс, употреба на наркотици и друго съдържание, което се счита за антисоциално. Това представлява голяма бариера за популярните игри като Call of Duty и Grand Theft Auto.

Вицепрезидентът на Sony Текехито Соеда заяви в четвъртък, че компанията ще предостави глобалните си продукти в Китай, но съобразено с изискванията на местното правителство. По думите му Sony е подала редица чуждестранни игри до китайските регулатори за одобрение.

Sony и Microsoft обаче трябва да наложат регионални ограничения за свалянето на своите игри.

Анализаторите твърдят, че това ще доведе до спад в продажбите на Xbox в Китай, а повечето геймъри ще предпочитат да си купуват конзоли от чужбина, така че да имат достъп до по-голям списък от игри.

Ченю Куи, анализатор на IHS Technology твърди, че Microsoft ще продаде 600 хил. конзоли до края на следващата година. За сравнение Microsoft обяви наскоро, че е продала 1,2 млн. бройки Xbox One в САЩ само през ноември.

През тримесечието до септември Microsoft е продала 2,4 млн. Xbox One по целия свят, докато Sony може да се похвали с 3,3 млн. продажби на PS4. Куи смята, че през 2015 г. PlayStation ще надмине по продажби Xbox One в Китай, тъй като японските заглавия са близки за много от китайските играчи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още