fallback

Айкан: „Драматично подценената“ акция на Apple трябва да струва 240 долара

Книжата на компанията трябва да се търгуват с над 100 долара повече от сегашната им цена, вярва милиардерът активист

10:52 | 19.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател

Милиардерът активист Карл Айкан заяви в понеделник, че акциите на Apple Inc са „драматично подценени“ и трябва да се търгуват за поне 240 долара за брой – почти два пъти по-скъпо от сегашната им цена, предава Ройтерс.

Освен това в отворено писмо до главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук Айкан призовава за по-мащабна програма за обратно изкупуване на акции. В началото на май акционерът заяви, че ще публикува анализ за Apple по-късно през месеца.

Книжата на Apple поскъпнаха с 1% до почти 130 долара за брой след призива на Айкан. Откакто през октомври 2014 г. инвеститорът милиардер за първи път заговори за подценяване на компанията, книжата поскъпнаха с една четвърт. Айкан, който настоява и в други компании, в които е акционер, за подобни мерки, се опитва отдавна да подтикне Apple към разпределяне на по-голяма част от огромните си резерви към акционерите.

След публичен натиск от страна на Карл Айкан и други инвеститори през последната седмица Apple заяви, че ще увеличи сумата на върнатия към вложителите капитал до 200 млрд. долара до края на март 2017 г. Стъпката дойде след натиск от акционери активисти, като Айкан и Дейвид Айнхорн, които принудиха компанията да насочи част от своя кеш към акционерите. В един момент Apple имаше свободни парични средства за над 100 млрд. долара. Същевременно базираният в Купертино концерн повиши дивидента за тримесечието с 11 на сто.

Тези често използвани за поддържане на курса на акциите мерки обаче не са достатъчни, пише в писмото си Айкан, който е сред десетте най-големи акционери в компанията. „Акциите трябва да се търгуват на цена от около 240 долара за брой – с над 100 долара повече от сегашната им цена. Но тази сума не е голяма, като се има предвид, че още през следващата година според мен Apple ще доминира на пазара на телевизори, а до 2020 г. ще завладее и пазара на автомобили“, предвижда Айкан.

„Ние вярваме, че големите институционални инвеститори, анализаторите на Wall Street и новинарските медии продължават да не разбират Apple“, пише още Айкан.

В началото на май Айкан използва телевизионното шоу Wall Street Week, за да повтори своята подкрепа за главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, след като компанията отчете рекордни продажби на iPhone за първото тримесечие, до голяма степен благодарение на растежа в Китай. Когато Айкан за първи път взима позиции в Apple, "имаше момчета, които ми се обаждаха и казваха - ние трябва да се отървем от този Тим Кук", разкрива инвеститорът. "Срещнах се с него и той е страхотен... Той живее с това, той го диша, той е обсебен от компанията".

Същевременно Айкан признава, че неговият залог за Apple не е без риск. "Може ли нещо да се случи - да. Това не е игра, която не може да загуби", каза той, отбелязвайки, че цената на акциите на Apple се е колебаела драстично през последните няколко години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още