IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айкан: „Драматично подценената“ акция на Apple трябва да струва 240 долара

Книжата на компанията трябва да се търгуват с над 100 долара повече от сегашната им цена, вярва милиардерът активист

10:52 | 19.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карл Айкан в поредната си публична изява. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Карл Айкан в поредната си публична изява. Снимка: архив Ройтерс

Милиардерът активист Карл Айкан заяви в понеделник, че акциите на Apple Inc са „драматично подценени“ и трябва да се търгуват за поне 240 долара за брой – почти два пъти по-скъпо от сегашната им цена, предава Ройтерс.

Освен това в отворено писмо до главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук Айкан призовава за по-мащабна програма за обратно изкупуване на акции. В началото на май акционерът заяви, че ще публикува анализ за Apple по-късно през месеца.

Книжата на Apple поскъпнаха с 1% до почти 130 долара за брой след призива на Айкан. Откакто през октомври 2014 г. инвеститорът милиардер за първи път заговори за подценяване на компанията, книжата поскъпнаха с една четвърт. Айкан, който настоява и в други компании, в които е акционер, за подобни мерки, се опитва отдавна да подтикне Apple към разпределяне на по-голяма част от огромните си резерви към акционерите.

След публичен натиск от страна на Карл Айкан и други инвеститори през последната седмица Apple заяви, че ще увеличи сумата на върнатия към вложителите капитал до 200 млрд. долара до края на март 2017 г. Стъпката дойде след натиск от акционери активисти, като Айкан и Дейвид Айнхорн, които принудиха компанията да насочи част от своя кеш към акционерите. В един момент Apple имаше свободни парични средства за над 100 млрд. долара. Същевременно базираният в Купертино концерн повиши дивидента за тримесечието с 11 на сто.

Тези често използвани за поддържане на курса на акциите мерки обаче не са достатъчни, пише в писмото си Айкан, който е сред десетте най-големи акционери в компанията. „Акциите трябва да се търгуват на цена от около 240 долара за брой – с над 100 долара повече от сегашната им цена. Но тази сума не е голяма, като се има предвид, че още през следващата година според мен Apple ще доминира на пазара на телевизори, а до 2020 г. ще завладее и пазара на автомобили“, предвижда Айкан.

„Ние вярваме, че големите институционални инвеститори, анализаторите на Wall Street и новинарските медии продължават да не разбират Apple“, пише още Айкан.

В началото на май Айкан използва телевизионното шоу Wall Street Week, за да повтори своята подкрепа за главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, след като компанията отчете рекордни продажби на iPhone за първото тримесечие, до голяма степен благодарение на растежа в Китай.

Когато Айкан за първи път взима позиции в Apple, "имаше момчета, които ми се обаждаха и казваха - ние трябва да се отървем от този Тим Кук", разкрива инвеститорът. "Срещнах се с него и той е страхотен... Той живее с това, той го диша, той е обсебен от компанията".

Същевременно Айкан признава, че неговият залог за Apple не е без риск. "Може ли нещо да се случи - да. Това не е игра, която не може да загуби", каза той, отбелязвайки, че цената на акциите на Apple се е колебаела драстично през последните няколко години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Винаги при един трент има енерция. Apple имаха супер продукти до 4тия си телефон и наистина бяха напред пред всички конкуренти в класа на качествените премиум продукти. При 5тицата улучиха на дизайн но без технологични новости. При 6тицата продуктът изостава технологично, а дизайна е умопократителен. Това, че отчитат рекорди и продажби говори само, че култът и идолопоклонничеството, което са успели да създадът са изключително успе[ни. Нека да минат 2 години от тук на сетне и да им видим отчетите дали ще са подобни на сегашните. Ако хоризонта ти за в бyдеще е 3 месеца или 6 може и да са същите лидери. Но когато гледаш в бъдещето 2-3 години, за мен нещата ще са различни.Иначе този Айкан нека да си говори хуморески, че щели да са водещи при производството на телевизори, коли -2020г. :DНе знам само къде забрави да спомене фризерите, тостерите, печките с един реотан и надуваемите пояси... :D Apple е една залязваща империя, която е достигнала своя зенит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Моля подкрепяйте тезите си реални факти.В момента Apple е може би най-богатата компания с най-големия куп средства в брой. И 6-цата много допринесе затова, независимо кой я харесва и кой не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis11
преди 8 години
Тоя не може да излезе ... :)) Така е, като си прекалено алчен и голям - sorry няма *** които да му дадат на пенсионера няколко милиарда и тва е. "Иновативната" компания, която е шампион по обратно изкупуване на акции след някоя друга година с иновативен продукт - дъвки с дъх на ябълка - на пазара Г. Кирков .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
ДесеткиЛевове
преди 8 години
Сигурен съм всички акционери ще са доволни ако Епъл продължават да произвеждат такива "неиновативни" продукти като шестицата дето носят брутално рекордни печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Боян
преди 8 години
Ами да купува яко докато другите не са се "усетили".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Хегемонията на Apple е към своя край!Последната 6ца, не е нито иновативна като продукт, на фона на конкурентните устройства, нито стойностна като дизайн, за разлика от предходни техни продукти. Часовникът им се купува единствено заради лоялността на клиентите им и фалшивият култ към марката.По - скоро рано отколкото късно пазарът ще разбере, че няма защо да плаща 3 пъти по - скъпо за нещо, което реално не превъзхожда останалите продукти.На Айкан бих му казал, да си купува още акции, все пак до 240 долара има доста какво да спечели! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още