IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария посрещна студено Apple Watch

Местните производители се изправят пред новото предизвикателство - как да отговорят на толкова силен конкурент

20:24 | 26.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple стартира продажбите на своя умен часовник в Швейцария, но домът на луксозните часовници посрещна хладно устройството, идващо от Силициевата долина, пише Bloomberg.

Въпреки това не липсваха ентусиасти, които да чакат пред магазините на Apple. Сред тях е и Шаун Метлър, който е един от около 40-те души, които се нареждат пред магазина на компанията в Цюрих. 23-годишният студент твърди, че не е притежавал друг часовник, откакто навремето получава Flik Flak, швейцарски детски часовник, който Swatch Group представя през 80-те години. Метлър купува Apple Watch, защото според него повечето часовници не са достатъчно полезни.

“Един нормален часовник само показва времето и служи за престиж”, коментира младият мъж. “Apple Watch има цял набор от функции, а дизайнът му е страхотен. Той ще принуди производителите на швейцарски механични часовници да създадат нещо ново”.

Ако се окаже успешен, Apple Watch може да влоши ситуацията за швейцарската часовникарска индустрия, тъй като ще привлече по-младите потребители, които често не носят часовници.

От своя страна швейцарските производители вече се борят с поскъпването на франка спрямо еврото, което срива печалбите им. Освен това се наблюдава спад в търсенето на часовници в Китай, който е най-големият пазар за техните продукти. През май износът на часовници за Китай отчете най-големия си спад от 2009 г. насам.

“Младите хора определено са целевата аудитория на Apple Watch”, твърди Рене Уебър, анализатор на Bank Vontobel AG в Цюрих. “В момента Swatch се изправя пред предизвикателството да пусне на пазара нещо, което ще развълнува младите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 4
alligator_29
преди 8 години
Младите хора никога не са били целевата група на швейцарските производители на часовниците. Няма как да се сравняват часовниците за по 200 000 евро и за 300 $. И 1 млн функции да имат, просто са различна категория стоки. За сравнение може би е по удачно японските фирми като Casio или Montana от 90-те години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още