IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата цел на разработчиците - игрите за Apple Watch

Създателите на мобилни игри обаче се сблъскват с редица предизвикателства, включително малкия екран на часовника

10:43 | 05.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Още преди Apple да потвърди миналата есен, че създава умен часовник, разработчиците на мобилни игри говорят за това как потребителите ще могат да намерят играта “Candy Crush” на устройството, пише Wall Street Journal.

Разработчиците на игри са създали хиляди приложения, откакто Apple започна да приема поръчки за часовника в началото на април, надявайки се да постигнат поне част от успеха, на който се радваха благодарение на iPhone. Но откриването на хитово заглавие като “Candy Crush” може да отнеме време.

Има ясни причини за това - все още не е ясно колко хора ще използват часовника, тъй като Apple не е обявила официална информация за предварителните поръчки и доставките. Въпреки че разработчиците бяха готови да създават приложения от самото начало, те не получиха софтуерния пакет до края на 2014 г. Някои разработчици твърдят, че нямат добро усещане за дадено устройство, ако не са имали възможността да го ползват за известно време.

Това ще се промени, когато умните часовници се появят в магазините - нещо, което Apple планира да се случи до края на юни. Междувременно разработчиците на игри се борят с предизвикателства като значително по-малкия екран.

През следващата седмица Apple ще проведе годишната си Worldwide Developers Conference, която ще е първата, след като часовникът беше пуснат в продажба. На събитието разработчиците ще получат софтуерния пакет, който ще им позволи да създават приложения, които работят нормално на часовника.

Освен това разработчиците досега не са имали възможност да получат достъп до всички сензори и хардуер на часовника на Apple, като акселерометъра, който отчита движението на тялото. От компанията посочват, че новия пакет за разработчици ще им даде достъп до част от сензорите на устройството - нещо, което само приложенията на Apple имат в момента.

Екранът на Apple Watch е много малък - 38 на 42 мм и не предоставя достатъчно място за реално движещи се изображения, като герои, които да скачат върху други обекти или да ползват оръжия срещу враговете си, твърди Винс Фаркхарсън, оперативен директор в компанията за мобилни игри Bossa Studios в Лондон.

Въпреки предизвикателствата създателите на игри не са готови да се откажат. Има повече от 300 разработени игри за Apple Watch по време на пускането му на пазара, а това са 10% от всички приложения за часовника, посочва компанията App Annie, която прави статистики за мобилни приложения.

В това число се нареждат и допълнителни помощни приложения, които предлагат начин за взаимодействие с игра на iPhone посредством часовника. В същото време има голям ръст в броя на разработчиците, които създават приложения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още