IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry изненада приятно анализаторите

Канадският технологичен концерн отчете по-висока коригирана печалба и повиши перспективите си

16:43 | 20.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канадският технологичен концерн BlackBerry Ltd отчете във вторник нетна печалба, която надмина очакванията на анализаторите, въпреки че приходите продължават да спадат, тъй като растежът на софтуерния бизнес, на който се разчита, не успява напълно да компенсира отстъплението при мобилните телефони и загубата на таксите за поддръжка, предава Ройтерс.

Канадският пионер на пазара на смартфони премина през труден преход, който през последните години бе придружен от огромни отписвания и съкращаване на работни места, докато се стреми да изгради софтуерен бизнес, необвързан пряко с едноименните си смартфони, които загубиха господстващото си положение на пазара, отстъпвайки в ерата на iPhone и Android. 

BlackBerry твърди, че около 80 на сто от приходите от софтуер и услуги, с изключение на тези от лицензирането на патенти и професионални услуги, са повтарящи се, което е помогнало да се постигне рекорден брутен марж.

„Резултатите от софтуерния бизнес на компанията карат инвеститорите да бъдат оптимисти“, смята анализаторът от IDC Джон Джаксън. Той не е изненадан от силния спад при приходите от хардуер.

Пpиxoдитe нa ĸoмпaниятa зa третото тримесечие на годината възлизат на 289 млн. дoлapa. Приходите от софтуер и услуги възлизат на 160 млн. долара за тримесечието, което е ръст на тримесечна и годишна база, докато продажбите от бизнеса с хардуер спадат до 62 млн. долара от 220 млн. долара година по-рано.

Бaзиpaнaтa във Baтepлo, Oнтapиo, ĸoмпaния cъoбщи, чe нeтнaта зaгyбa възлиза на 117 милиoнa дoлapa, или 22 цeнтa нa aĸция. Година по-рано нетната загуба бе 89 млн. долара, или 17 цента на акция, при приходи от 548 млн. долара.

Коригираната печалба обаче е в размер на 2 цента на акция, докато очакванията на анализаторите според Thomson Reuters I / B / E / S бяха за загуба от 1 цент на акция.

BlackBerry също така заяви, че очаква да постигне коригирана печалба за настоящата фискална година, в сравнение с предишната перспектива за загуба от 5 цента на акция. Търгуваните на Nasdaq акции на компанията отчетоха ръст от 3,1% до 7,95 долара за брой в предварителната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
TORONTO1990
преди 7 години
Ха, а затвори на 7.50 us$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още