IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel направи бича прогноза за бъдещия си бизнес

Въпреки добрия отчет акциите поевтиняха с 6,6%, защото анализатори считат, че растежът може да се забави в края на годината

10:57 | 27.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Кражанич каза на инвеститорите и анализаторите по време на конференцията на компанията за първото тримесечие - една от последните му изяви пред аудиторията на Wall Street, че миграцията на Intel към нови производствени технологии ще отнеме по-дълго време от планираното. Именно тази способност на Intel да се движи по-бързо от конкурентите бе крайъгълен камък за успеха на компанията през годините, давайки ѝ възможността да произвежда процесори, които са по-бързи, по-малки и с по-висока енергийна ефективност.

Следящите темата анализатори отново проявявиха загриженост, че закъснението ще даде предимство на конкурентите, които ускоряват своето развитие към нова технология, наречена 10 нанометра. През април при представянето на данните за първото тримесечие бе отбелязано, че ĸopпopaциятa вeчe e зaпoчнaлa дocтaвĸитe нa пъpвитe пapтиди oт 10-нaнoмeтpoви чипoвe. Но мacoвoтo пpoизвoдcтвo нa тeзи пpoцecopи щe зaпoчнe пpeз cлeдвaщaтa гoдинa. Intel Intel

„Hиe пpoдължaвaмe дa бележим напредък в oвлaдявaнeтo нa 10-нaнoмeтpoвия тexнoлoгичeн пpoцec. Beчe зaпoчнaxмe дocтaвĸитe в мaлĸи ĸoличecтвa, yвeличaвaйĸи пpoдyĸтивнocттa. Πoдoбpeниeтo oбaчe ce cлyчвa пo-бaвнo, oтĸoлĸoтo oчaĸвaxмe. Πopaди тaзи пpичинa мacoвoтo пpoизвoдcтвo бeшe oтлoжeнo зa втopaтa пoлoвинa нa 2018 или по-скоро за 2019 гoдина“, ĸaзвa тогава Kpжaнич.

Intel ще разполага с чипове, използващи тази технология, за продажба за компютри през втората половина на 2019 г. След това ще последват чипове за сървъри, поясниха от ръководството. Подобренията в дизайна на чипове, направени при използването на съществуващите производствени линии, ще запазят предложенията ни конкурентноспособни, добавят мениджърите на компанията.

Под ръководството на Крзанич Intel се опита да диверсифицира своите залози. Компанията добави програмируеми чипове за управление на изкуствен интелект в центровете за данни, върна се назад към процъфтяващата индустрия за чипове за памет и след години на безсмислие постигна напредък на пазара на чипове, които захранват мобилни телефони, като се превърна в доставчик на Apple Inc.

Но тези усилия не са достатъчни, за да променят бързо траекторията на Intel. Компанията държи повече от 80% пазарен дял при процесорите за персонални компютри и почти има монопол при сървърните чипове, генерирайки огромно количество приходи и печалба, които други дивизии се борят да постигнат. Дори при свиващия се пазар за компютри дивизията за PC-чипове на Intel генерира приходи от продажби за 34 млрд. долара през миналата година, което е по-висока сума от общите приходи от чипове на която и да е друга компания, освен Samsung Electronics Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още