IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel направи бича прогноза за бъдещия си бизнес

Въпреки добрия отчет акциите поевтиняха с 6,6%, защото анализатори считат, че растежът може да се забави в края на годината

10:57 | 27.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският концерн Intel Corp. - вторият по големина в света производител на полупроводници, обяви резултатите си за второто тримесечие, които надминаха оценките на анализаторите по повечето параметри, както и повиши перспективите си за цялата година. Акциите обаче поеха надолу, тъй като някои анализатори виждат признаци, че растежът може да се забави в края на годината, предава Bloomberg.

Приходите за текущото тримесечие ще са за около 18,1 млрд. долара, плюс или минус 500 млн. долара, се казва в изявление на компанията от четвъртък. Медианната оценка на анализаторите бе за 17,6 млрд. долара. Intel увеличи прогнозата си за приходите си за цялата година до рекордните 69,5 милиарда долара. Въпреки това някои инвеститори са сметнали, че това е признак за по-малко стабилен растеж през четвъртото тримесечие, казва анализаторът на Stifel Nicolaus Кевин Касиди.

След публикуването на отчета акциите поевтиняха със 6,6% в разширената търговия. По-рано те затвориха редовната сесия в Ню Йорк на ниво от 52,16 долара, като от началото на тази година повишението е от 13 на сто. За сравнение – браншовият индекс Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index се разширява с 10 на сто.

Това са първите резултати, които Intel показва след напускането на главния изпълнителен директор Брайaн Крзанич, който бе отстранен през юни, след като производителят на чипове заяви, че мениджърът е имал извънбрачна връзка с подчинен. Макар че бордът назначи финансовия директор Робърт Суoн за временен главен изпълнителен директор, някои анализатори изразиха загриженост, че Intel може да бъде по-уязвима сред лидерския вакуум. Intel вече се бори с производствени трудности и конкуренти, които се опитват да се конкурират с доходоносното ѝ доминиране на пазара за компютърни чипове.

Отчетът за второто тримесечие показа малко доказателства за това, тъй като гигантите оператори на центрове за данни, като Google Inc. и Amazon.com, продължават да изливат пари в своите мрежи, които са изградени от силиций, произведен от Intel. Приходите бяха подпомогнати от клиенти, купуващи продукти с по-висока производителност, които носят етикети с по-високи цени, казва Суoн в интервю за Bloomberg.

„Има добра макросреда“, казва Суoн. „Клиентите се трупат".

Поделението за информационните центрове на Intel отчита скок на приходите от 27% до 5,5 милиарда долара. Продажбите на процесори за персонални компютри са скочили с 6% спрямо предходната година до 8,7 млрд. долара, заяви Intel. Суон поясни пред анализаторите по време на конферентия разговор, че най-големият настоящ проблем на Intel е да се справи с търсенето, нещо, с което ще се бори през втората половина на годината, ако пазарът на персонални компютри продължава да се подобрява.

Нетната печалба на компанията за второто тримесечие е нараснала до 5 млрд. долара, или 1,05 долара на акция, спрямо 2,8 млрд. долара, или 58 цента, година по-рано. Продажбите са се увеличили с 15% до 17 млрд. долара.

Крзанич остави Intel на рекордни нива на ефективност във финансов аспект, но и изправен пред редица нови предизвикателства. Пазарът за компютърна обработка, на който Intel доминира, се преструктурира, за да се справи с последните тенденции, като например изкуствения интелект. Суон пое топ позицията, докато компанията търси следващия си лидер. Той е заявил на служителите си, че не иска за постоянно позицията, е пояснил запознат с въпроса източник.

Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още