fallback

Intel инвестира още един милиард долара за увеличаване на производството

Този ход се дължи на изненадващото възстановяване на търсенето на персонални компютри през последните месеци

21:16 | 28.09.18 г.

Американският производител на микропроцесори и специализирани интегрални схеми Intel Corp. съобщи, че предприема стъпки за увеличаване на производството и облекчаване на недостига, който заплашва да забави растежа на индустрията, съобщава Bloomberg.

Базираната в Калифорния компания добавя още 1 млрд. долара към бюджета си за тази година, като увеличава производството от заводите в САЩ, Ирландия и Израел. Производителят на чипове сподели, че е изненадана от възстановяването на търсенето на персонални компютри. Общият размер на разходите през 2018 г. се изчислява на 15 млрд. долара. 

Книжата на Intel прибавиха 3,8% към стойността си, достигайки 47,64 долара за акция по време на днешната сесия. Конкурентът Advances Micro Devices Inc (AMD) отчете спад с 8%.

Intel се бори да премине към по-усъвършенствана производствена технология, наречена 10-нанометрова, като това дава шанс на съперници като AMD да наваксат тази критична част от микропроцесорната индустрия.

„Доходността се подобрява и ние продължаваме да очакваме увеличаване на обема на производството през следващата година“, заявиха от Intel.

Свиването на размера на транзисторите, които изграждат микропроцесорите, позволява на Intel и останалите производители да ги произвеждат на много по-ниска цена, което същевременно ги прави по-мощни и по-икономични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още