IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel инвестира още един милиард долара за увеличаване на производството

Този ход се дължи на изненадващото възстановяване на търсенето на персонални компютри през последните месеци

21:16 | 28.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на микропроцесори и специализирани интегрални схеми Intel Corp. съобщи, че предприема стъпки за увеличаване на производството и облекчаване на недостига, който заплашва да забави растежа на индустрията, съобщава Bloomberg.

Базираната в Калифорния компания добавя още 1 млрд. долара към бюджета си за тази година, като увеличава производството от заводите в САЩ, Ирландия и Израел. Производителят на чипове сподели, че е изненадана от възстановяването на търсенето на персонални компютри. Общият размер на разходите през 2018 г. се изчислява на 15 млрд. долара. 

Книжата на Intel прибавиха 3,8% към стойността си, достигайки 47,64 долара за акция по време на днешната сесия. Конкурентът Advances Micro Devices Inc (AMD) отчете спад с 8%.

Intel се бори да премине към по-усъвършенствана производствена технология, наречена 10-нанометрова, като това дава шанс на съперници като AMD да наваксат тази критична част от микропроцесорната индустрия.

„Доходността се подобрява и ние продължаваме да очакваме увеличаване на обема на производството през следващата година“, заявиха от Intel.

Свиването на размера на транзисторите, които изграждат микропроцесорите, позволява на Intel и останалите производители да ги произвеждат на много по-ниска цена, което същевременно ги прави по-мощни и по-икономични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още