fallback

Huawei: Веригата ни на доставки беше атакувана

Натискът на САЩ върху китайския гигант става все по-силен

09:30 | 23.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Huawei Technologies ще направи всичко възможно, за да подсили своята верига на доставки, която беше „атакувана“, твърди ротационният председател на компанията Гуо Пин, цитиран от Ройтерс.

Коментара той направи по време на годишното събитие на Huawei в Шанхай, което се фокусира върху информационните и комуникационните технологии.

Гуо не разкри подробности за въпросната атака.

Компанията е изправена пред засилващ се натиск от страна на Съединените щати, които миналия месец допълнително затегнаха рестрикциите си, за да ограничат достъпа на Huawei до чипове.

През август Ричард Ю, главният изпълнителен директор на звеното за потребителска електроника на Huawei, заяви, че от 15 септември компанията ще прекрати производството на най-развитите си чипове от линията Kirin.

Това са чиповете, които се ползват във високия клас смартфони на Huawei. Опасенията, че подразделението на Huawei за смартфони ще се огъне, накараха потребителите да побързат да си купят смартфони от компанията. Доставчиците твърдят, че цените на някои устройства са скочили с до 500 юана (73,69 долара) в отговор на засиленото търсене.

Компанията държеше на склад чипове от различни доставчици още преди въвеждането на ограниченията. Анализатори очакват, че текущите наличности на чиповете Kirin ще свършат през следващата година.

Американските рестрикции все пак позволяват на компаниите да кандидатстват за получаване на лиценз от властите в САЩ, за да продължат да доставят до Huawei. Някои фирми вече са се опитали получат такъв документ.

Intel твърди, че е получила лицензи за доставка на определени продукти до Huawei. Китайската Semiconductor Manufacturing International Corp, която ползва американски машини за производството на чипове за Huawei, също обяви, че е кандидатствала за лиценз.

По-рано този месец Huawei представи новата си мобилна операционна система Harmony OS, която се надява да използва вместо Android, тъй като Google получи забрана да ѝ предоставя актуализации за своята.

Операционната система на китайската компания ще бъде пусната първо на устройства от типа интернет на нещата, а по-късно на смартфони, като идеята е това да се случи в края на годината, обяви компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още