IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple изплува над конкуренцията, докато пазарът на смартфони се свива

Компанията има големи очаквания за продажбите на новия iPhone 14, твърдят източници

16:01 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Световният пазар на смартфони може да не е в най-добрата си форма, но iPhone 13 продължава да се продава добре, а Apple очаква предстоящият ѝ iPhone 14 да се представи още по-добре след появата си, предава Ройтерс.

Малко по-високите очаквания на Apple за iPhone 14 подчертават нарастващото вярване сред анализаторите на Wall Street, че продажбите на компанията от Купертино вероятно ще се представят по-добре от цялостната индустрия за смартфони, ако големите икономики навлязат в рецесия.

Apple, която ще отчете резултатите за третото си фискално тримесечие на 28 юли, е разкрила очакванията си пред доставчиците в първоначалните си прогнози, докато извършва пробно производство на iPhone 14, твърдят източници, запознати с въпроса.

Тъй като Apple е позиционирана в по-високия пазарен сегмент, анализатори смятат, че инфлацията при основни стоки като храни и горива има по-малко влияние върху сравнително заможната потребителска база на компанията. Анализатори като председателят на Fubon Securities Investment Services Чарлс Хисао вярват, че търсенето на потребителска електроника ще се забави като цяло през тази и следващата година.

Забавянето на китайската икономика вече се отрази сериозно на пазара на смартфони, като донесе 10% спад на световните продажби на годишна база до 96 млн. броя през май – последния месец, за който има пълни данни, според Counterpoint Research. Това е едва вторият път от близо десетилетие, когато месечната бройка продадени смартфони спада под 10 млн., посочват от фирмата.

Но двама източници от веригата на доставките на iPhone, запознати с въпроса, твърдят, че продажбите на iPhone са продължили да се представят добре и през юли въпреки сигналите за охлаждане на пазарното търсене на устройства от други производители.

„Други започват да понасят удара“, коментира един от източниците.

Вторият източник казва, че продажбите за юли на iPhone 13 от един от заводите са били с една трета по-високи от тези през юли миналата година. Това е наистина необичайно, защото продажбите на текущите модели iPhone обикновено се забавят през юли и август, тъй като потребителите очакват новите модели. Apple има традиция да представя новите си устройства през септември.

„Ако се съди по доставките, продажбите на iPhone 13 са наистина добре“, допълва вторият източник.

IPhone е продължил да се продава добре в късните етапи от продуктовия цикъл, отчасти защото „търсенето в Китай се възстанови рязко след края на блокадите, а iPhone се оказа печеливш“ от юнското събитие за пазаруване в азиатската държава, пише анализаторът на Cowen Криш Санкар до клиенти.

Придържайки се към годишния си график, Apple е започнала тестово производство на наследника на iPhone 13 с цел да увеличи масовото производство през август, така че устройствата да влязат в продажба през есента. Първоначалните прогнози за продажбите, които Apple е дала на доставчиците, са „малко по-високи“ от тези на iPhone 13 преди година, коментира вторият източник.

За тъкмо приключилото фискално трето тримесечие някои анализатори от Wall Street очакват лек спад на продажбите на iPhone 13, въпреки че в някои отделни заводи обемите са по-високи. Но анализаторите все пак очакват iPhone да се представи по-добре от конкурентите си. Cowen например очаква продажбите на телефоните на Apple да спаднат с 1% за последното тримесечие, докато общите продажби на телефони да се свият с 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още