IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото поле на битка между Apple и Samsung - pro моделите на смартчасовниците

Корейският концерн планира да пусне Galaxy Watch Pro 5 следващия месец заедно с актуализация на стандартния модел

09:45 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Независимо дали ще се нарича Apple Watch Extreme, Apple Watch Max, Apple Watch Explorer Edition или Apple Watch Pro, Apple Inc. е готова да даде на Apple Watch своя етикет „Pro".

Това разширяване на обхвата на Apple Watch към по-висок клас, който се намира над стандартния модел, следва дългата история на Apple, която разширява продуктовото си портфолио с професионални модели. MacBook Pro, iPad Pro, iPhone Pro и AirPods Pro са само няколко примера. При Pro продуктите, с изключение на слушалките, Apple се отличава с по-добра производителност и екрани и, разбира се, с по-висока цена.

За новия по-скъп Apple Watch, който ще се появи през есента, Pro характеристиките ще бъдат по-голям и по-устойчив на счупване дисплей, подобрено проследяване на туристически преходи и плуване, по-дълъг живот на батерията и по-здрав и издръжлив корпус, изработен от първокласен, неалуминиев метален материал (вероятно титан, предвид това, че е много по-издръжлив от стоманата).

Този смарт часовник ще бъде насочен към спортисти, занимаващи се с екстремни спортове, и всички, които иначе биха си купили спортен часовник Garmin от висок клас за интензивни тренировки. Гърман също така смята, че по-големият екран, по-голямата батерия и металната конструкция ще го направят привлекателен за всеки, който просто иска най-усъвършенствания Apple Watch.

Този аргумент е подобен на аргументацията на сегашния iPhone 13 Pro спрямо обикновения iPhone 13. Освен подобрената камера основните разлики с iPhone 13 Pro са приятни неща като каишка от неръждаема стомана вместо алуминий, повече живот на батерията и ProMotion.

Като се има предвид, че издръжливият Apple Watch, с кодово име N199 в компанията, ще се отнася за любителите на екстремни спортове и потребителите, които обикновено се спират на професионалните предложения на Apple, Гърман мисли, че компанията вероятно ще се спре на името Apple Watch Pro. Apple вече изтъква издръжливостта на сегашните часовници, така че това очевидно е точка на продажба, която според нея се харесва на потребителите.

Преминаването към нов Apple Watch вероятно ще означава край на Apple Watch Edition. В средата на 2010 г. Apple сериозно сгреши оценката си за аудиторията на първите модели Edition и постепенно се отказа от златния Apple Watch на стойност 17 000 долара и премина към модели от неръждаема стомана, които се предлагат в златен тон и титаниеви предложения. 

Представянето от Apple на нов Apple Watch от висок клас се случва и във важен за пазара момент. Samsung Electronics Co., единственият конкурент на Apple Watch, който се счита за значим, прави същата промяна, като планира да пусне Galaxy Watch Pro 5 следващия месец заедно с актуализация на стандартния модел.

През изминалата седмица Иван Блас, известен също като @evleaks, публикува рендери на предстоящия професионален часовник на Samsung. Изображенията показват, че pro Samsung ще получи по-висок клас с титаниев корпус и по-здрав дизайн. Предишни слухове намекват и за по-висока цена и по-голяма батерия.

Блас казва, че pro Samsung часовникът вероятно ще се предлага в LTE и не-LTE конфигурации, но вероятно този на Apple ще се предлага само в клетъчен вариант. 

Професионалният часовник на Samsung ще има малко по-голям екран от стандартните модели, в съответствие с подхода на Apple. Блас казва, че професионалният часовник на Samsung ще има 45-милиметров корпус, докато новият обикновен модел ще бъде с максимален размер 44 мм. Според Гърман про моделът на Apple ще има корпус с размер 46 мм или 47 мм, за да побере екран, който предлага около 7% повече площ от 45-милиметровия Apple Watch Series 7.

И така, сега изглежда, че Apple и Samsung отново ще се изправят един срещу друг, този път около "професионалните" смарт часовници.

За тези, които не искат да платят допълнителни пари за професионален Apple Watch, който вероятно ще бъде заменен само след около 15 месеца, през есента ще бъдат пуснати на пазара и два други Apple Watch: обикновен Apple Watch Series 8 и нов Apple Watch SE.

Apple Watch Series 8 ще добави актуализиран дисплей при сегашните размери 41 мм и 45 мм на Series 7, чип S8 (с еднаква производителност с чиповете S7 и S6) и сензор за телесна температура (другият модел ще получи същия чип и нова здравна функция). Новият SE ще отбележи края на Apple Watch Series 3 и ще замени чипа S5 в настоящия SE със същия чип S8 като стандартния Series 8. Той обаче вероятно няма да получи сензор за телесна температура.

Що се отнася до точната цена, предполага се, че новият Apple Watch SE вероятно ще замени сегашния модел на неговата цена от 279 долара, а стандартната Series 8 ще започне от 399 долара в най-малкия си размер и алуминиева конфигурация, за да замени Series 7.

Но колко ще струва новият про модел Apple Watch? Гърман мисли, че началната цена ще се ориентира около сегашния Apple Watch Edition. Днешният Apple Watch Edition по същество е Apple Watch Series 7 в титанов корпус вместо алуминий или неръждаема стомана. Цената на 45-милиметровия Edition започва от 849 долара.

Като се има предвид, че новият Apple Watch от висок клас ще има малко по-голям дисплей, нови сензори и по-качествени материали, Гърман няма да се изненада, ако цената стартира по-близо до 900-1999 долара, стартовата цена на iPhone 13 Pro. Остават само няколко месеца, за да разберем всичко в конкретика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още