IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple Watch ще предлага следене на кръвното налягане от 2024 г.

Разработването на функцията е свързано с доста трудности за Apple

18:50 | 12.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Планът на Apple да добави дългоочакваната възможност за следене на кръвното налягане към своя умен часовник среща някои пречки и не се очаква технологията да стане готова преди 2024 г., твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Компанията има екипи, работещи с обновен сензор и софтуер за Apple Watch, който ще може да определя дали потребителят има високо кръвно налягане, но точността ще бъде предизвикателство по време на тестването, твърдят източниците, които са пожелали да останат анонимни. Функцията е планирана от поне четири години, но вероятно ще са нужни още две години, преди тя да бъде пусната на пазара, като процесът може да се проточи дори до 2025 г.

Функциите за следене на кръвното налягане могат да се превърнат в съществен фактор за продажбата на умни часовници в следващите години, но усъвършенстването на технологията не е толкова лесно. Въпреки че конкуренти на Apple, като Samsung Electronics, пуснаха часовници с тази опция, те изискват месечно калибриране с традиционен монитор. Миналата година Fitbit, която е собственост на Alphabet, започна публично проучване, за да тества измерване на кръвното налягане чрез гривна.

Производителят на iPhone провежда изпитания на своята технология в тази област върху служители. Подходът на компанията не залага на систолни и диастолни показания – данните, използвани за оценка на кръвното налягане – а ще предупреждава тези, които носят часовника, че може да имат хипертония – високо кръвно налягане. Идеята е да се сигнализира кога човек трябва да се консултира с лекар или е добре да се провери със стандартен апарат за измерване на кръвното налягане.

Освен това компанията има екипи, които работят по добавяне на неинвазивен мониторинг на кръвната захар към часовника – ход, който може да бъде от полза на диабетиците. Тази функция все още е далеч от предлагане на пазара и компанията дори не е заложила крайна цел кога ще я пусне. Междувременно Apple обсъжда добавянето на подобрена поддръжка на глюкомери на трети страни към часовника и приложението Health за iPhone.

Въпреки че функциите за кръвното налягане и глюкозата все още са далеч, компанията работи и по други функции, които ще бъдат пуснати скоро. Сред тях попадат нови функции за управлението на здравето, съня, фитнеса и лекарствата сред жените.

Говорителка на Apple е отказала да коментира въпроса.

Apple Watch се превърна в особено важна част от хардуерната гама на Apple, откакто се появи на пазара през 2015 г. Той е част от продуктите в подразделението за носими устройства, джаджи за дома и аксесоари. Приходите от продажби на този сегмент се увеличиха с 25% миналата година до 38,4 млрд. долара – повече приходи от тези от Mac или iPad.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Има приложение дето ти мести яйцата да не прегряват. А за кръвното има приложение дето ти го следи от спътник през GPRS, и хвърля данните в облак, обаче когато е облачно понякога се губят, щото тия дето са от борбата с градушките му такова таковата на облака. Що па не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още