IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава първата продуктова актуализация на Apple за 2022 г.

През март или април компанията може да представи нов iPhone SE, по-висок клас Mac mini или iMac и нов iPad Air

08:38 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Купувач разглежда последния&nbsp;iPad Mini в магазин в Ню Йорк. <em>Снимка: Beenah Moon/Bloomberg</em></p>

Купувач разглежда последния iPad Mini в магазин в Ню Йорк. Снимка: Beenah Moon/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc. се доближава до първото си събитие за годината, на което ще представи нов iPhone SE и iPad, пише Марк Гърман от Bloomberg в седмичния си нюзлетър Power On. 

Традиционно през пролетта той пуска актуализации на по-незначителни или допълнителни продукти. През лятото разкрива нов софтуер и провежда конференция за разработчици. А след това Apple запазва основния нов хардуер за есента.

Тази стратегия има две основни причини.

Първо, пътната карта на софтуера на Apple трябва да бъде изготвена, преди хардуерът да е готов за пускане на пазара. Клиентите и разработчиците могат да се запознаят със софтуера през лятото, а след това да го видят в действие, когато хардуерните продукти се появят през есента.

Другата причина е по-скоро финансова. Като запазва основните нови iPhone-и, Apple Watch и Mac-ове за по-късно през годината, Apple се подготвя за силно празнично тримесечие. Ако компанията се отклони от тази стратегия сега, може да се наблюдава спад на годишна база през последните три месеца на годината - катастрофа според разбиранията на Wall Street.

Тази година няма да е по-различна и компанията се подготвя за първото си голямо събитие - предястие за това, което може да се превърне в пиршество от нови продукти през 2022 г. Както стана ясно по-рано този месец, представянето ще се състои през март или април. Подобно на събитието на компанията през април миналата година, тазгодишното представяне вероятно ще включва редица дребни актуализации или допълнителни продукти. Събитието през април 2021 г. доведе до появата на iPad Pro с чипа M1, AirTags, най-новия Apple TV и обновения iMac M1.

И така, какво ще ни предложи концернът за тази година?

Сигурно ще видим нов iPhone SE, който вероятно ще има подобен дизайн на сегашния модел, но по-бърз процесор и поддръжка на 5G. Като се има предвид, че iPad Air не е актуализиран от края на 2020 г., възможна е и нова версия на този продукт. Гърман очаква това устройство да получи чипа A15 от iPhone 13, който да съответства на този на iPad mini от миналата година.

Тази пролет ще се навърши една година от последната актуализация на iPad Pro, а този модел беше пуснат на пазара около година след версията за 2020 г. Но този път не се очаква новият модел да се появи толкова бързо. В края на краищата, последните два модела по същество представляваха нови ъпгрейди на чипа и камерата. Тазгодишният iPad Pro вероятно ще има обновен дизайн, с чип M2 и безжично зареждане.

През 2018 г., последния път, когато компанията обнови устройството, iPad Pro се появи година и половина след предишния модел. Като се имат предвид по-значителните промени, които се подготвят за тази година, Гърман очаква новият iPad да се появи по-късно през годината.

Но има и едно разминаване: по-рано тази седмица бяха открити руски регулаторни документи за три нови модела iPhone и девет нови iPad-а. Документите за iPhone вероятно се отнасят за различните версии на SE, но девет нови модела биха били твърде много за нов iPad Air. Или се подготвя нещо повече от Air, или Apple е подала документите си за пускане на пазара тази есен доста рано. Ще видим.

Какво друго може да има в менюто? Гърман предполага, че Apple иска да внедри чипа M1 Pro в друг Mac през първата половина на тази година. Това може да означава по-висок клас Mac mini или iMac. Но като се има предвид типичната стратегия на Apple, по-вероятно е, че обновените MacBook Air и Mac Pro ще се появят едва по-късно тази година.

Журналистът твърди, че Apple подготвя най-широкия набор от нови хардуерни продукти в историята си тази есен. Това е логично: Списъкът включва четири нови iPhone-а, MacBook Pro от нисък клас, обновен iMac, нов Mac Pro, обновен MacBook Air, AirPods Pro, три Apple Watch, iPad от нисък клас и iPad Pro.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още