IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще разчита повече на Индия за производството на iPhone 14

Концернът търси алтернативи, тъй като администрацията на Си Дзинпин влиза в конфликт с правителството на САЩ

12:11 | 23.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Нов магазин на Apple в Лондон. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Нов магазин на Apple в Лондон. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc. възнамерява да започне производството на iPhone 14 в Индия около два месеца след първоначалното пускане на продукта в Китай, като по този начин ще намали разликата в производството както по отношение на времето, така и на количеството между двете страни, но няма да я заличи напълно, както някои очакваха, предава Bloomberg. 

Според запознати компанията работи с доставчици за увеличаване на производството в Индия. Apple, която отдавна произвежда повечето от своите iPhone-и в Китай, търси алтернативи, тъй като администрацията на Си Дзинпин влиза в конфликт с правителството на САЩ и налага свързани с пандемията на Covid-19 блокирания в цялата страна, които нарушават икономическата дейност.

Анализатори като Мин-Чи Куо от TF International Securities Group заявиха, че очакват Apple да достави следващия iPhone от двете страни приблизително по едно и също време, което би било силен сигнал за успеха на усилията на Apple да диверсифицира веригата си за доставки и да изгради резерви.

Foxconn Technology Group, основният производител на iPhone, проучва процеса на доставка на компоненти от Китай и сглобяване на устройството iPhone 14 в завода си край южния индийски град Ченай, казват източници, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като данните са поверителни. Това е включвало и търсене на начини за запазване на високите стандарти на Apple за конфиденциалност.

В крайна сметка Apple и Foxconn са решили, че едновременният старт на производството в Индия и Китай не е реалистичен тази година, въпреки че остава дългосрочна цел. Първите iPhone 14 от Индия вероятно ще бъдат готови в края на октомври или ноември - след първоначалното пускане на пазара през септември. Амбициозна цел би бил фестивалът Дивали, който започва на 24 октомври, казва един от източниците. Говорител на базираната в Купертино, щата Калифорния, компания отказва да коментира темата.

А акциите на Redington India Ltd., която разпространява продуктите на Apple в страната, поскъпнаха с цели 9,5% след първоначалния материал по темата на Bloomberg.

Достигането на китайския темп на производство на iPhone би било важен етап за Индия, която изтъква своята привлекателност като алтернатива в момент, когато блокиранията заради Covid и санкциите на САЩ застрашават позицията на Китай като „фабрика на света“.  Сглобяването на iPhone често изисква координация между стотици доставчици и спазване на прословутите кратки срокове и контрол на качеството на Apple. 

Някои хора в Apple и Foxconn са се надявали на едновременно начало на производство в Индия (с Китай) тази година, но това никога не е било официален план. За да се гарантира гладкото стартиране, Apple е искала да се съсредоточи първо върху ускоряването на операциите в Китай и след това да разработи производството в Индия, казва един от източниците.

Партньорите на Apple започнаха да произвеждат iPhone в Индия през 2017 г., което беше началото на дългогодишни усилия за изграждане на производствени мощности в страната. Освен че предлага резервен вариант за съществуващите операции, страната с население от 1,4 млрд. души е обещаващ потребителски пазар, а администрацията на премиера Нарендра Моди предложи финансови стимули за технологично производство в рамките на програмата си Make in India. 

Едно от предизвикателствата при преодоляването на изоставането при производството в Индия е конфиденциалността. Apple полага изключителни усилия, за да запази поверителността на данните за новите продукти, а налагането на същия строг контрол във втора държава би се оказало трудно. Акциите на Redington India Ltd Акциите на Redington India Ltd

Според двама от източниците местните ръководители в Индия са проучили възможността за цялостно отцепване на участък от една от многобройните монтажни линии на Foxconn, като са изолирали работниците и са проучили всички възможни начини, по които сигурността около устройството може да бъде компрометирана. А повторение на досегашния драстичен контрол на сигурността и строгата изолация на съоръженията в Китай биха били предизвикателство, казва един от източниците. 

Apple също така е загрижена за индийските митнически служители, които обикновено отварят пакетите, за да проверят дали внесените материали отговарят на декларациите, което е друга потенциална уязвимост за тайната на продукта. 

Дори ако Apple и Foxconn са възнамерявали да стартират едновременно производство в двете страни, предизвикателствата по веригата за доставки биха попречили на тази цел. Китай, източникът на много компоненти за iPhone, премина през последователни вълни на блокиране, което усложни процеса на доставка на компоненти през страната. 

Работната сила и заводите в Индия не са възприели лесно висококонтролираните практики, които Apple изисква от доставчиците. Откакто Apple започна да сглобява iPhone в Индия чрез производителите на договорни отношения Foxconn и Wistron Corp. преди пет години, имаше два случая на работнически бунтове заради ниското ниво на заплащане и качеството на храната.

Индия и страни като Мексико и Виетнам стават все по-важни за договорните производители, доставящи американски брандове, докато се опитват да диверсифицират производството далеч от Китай.

Едва през миналата седмица агенция Nikkei съобщи, че доставчиците на технологичния гигант водят преговори за пръв път за производство на Apple Watch и MacBook във Виетнам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още