IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да премести четвърт от производството на iPhone в Индия до 2025 г.

Компанията се опитва да прехвърли част от процесите си извън Китай

15:36 | 21.09.22 г.
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple може да произвежда един от всеки четири смартфона iPhone в Индия до 2025 г., твърдят анализатори от J.P.Morgan, цитирани от Ройтерс. Това може да стане факт, тъй като компанията прехвърля част от производството си извън Китай предвид увеличаващото се геополитическо напрежение и строгите блокади заради Covid-19 в страната.

Брокерската компания очаква от края на 2022 г. Apple да премести 5% от производството на iPhone 14 в Индия, която е вторият по големина пазар на смартфони в света след Китай.

Освен това прогнозира, че 25% от всички продукти на Apple, включително Mac, iPad, Apple Watch и AirPods, ще бъдат произвеждани извън Китай до 2025 г. в сравнение с 5% в момента.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple залага много на Индия, след като започна да сглобява iPhone там през 2017 г. благодарение на партньорството си с Wistron, а по-късно и с Foxconn. Всичко това съвпада с усилията на правителството за насърчаване на местното производство.

Пандемията затрудни плановете на компаниите за пренасочване на веригите на доставките, но с отслабването на рестрикциите все повече компании, включително и Apple, отново ускоряват тези усилия през настоящата година.

„Тайвански доставчици като Hon Hai и Pegatron играят ключова роля в релокацията в Индия. В средносрочен до дългосрочен план също така очакваме Apple да квалифицира местни индийски производствени доставчици“, твърди анализаторският екип на J.P. Morgan, воден от Гокул Харихаран.

По-рано този месец Bloomberg писа, че индийският конгломерат Tata Group води преговори с Wistron за създаването на съвместно предприятие за сглобяването на iPhone в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още