IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple даде начало на космическата надпревара на пазара на смартфони

Все повече фирми от сектора търсят партньорства със сателитни компании

16:50 | 13.09.22 г.
Apple даде начало на космическата надпревара на пазара на смартфони

Новата функция на Apple за спешни съобщения, която обяви, че пуска в най-новите си модели iPhone, прави компанията първата, която се насочва към пазара на по-евтини сателитни телефонни връзки, пише Wall Street Journal.

Миналата седмица технологичният гигант от Купертино, Калифорния, каза, че от ноември новите му смартфони от серията iPhone 14 ще могат да изпращат кратки съобщения и данни за локацията от места извън покритието на клетъчната мрежа. Услугата ще покрива САЩ и Канада за начало, но на по-късен етап ще стане достъпна и в други държави.

Apple е сред компаниите, включително Alphabet и китайската Huawei Technologies, които се надпреварват да интегрират новата технология, така че потребителите на смартфони да могат да имат връзка дори в отдалечени райони.

По-сложни комуникации, като гласови обаждания между сателити и обичайните смартфони, все още са далеч в бъдещето що се отнася до устройствата за масовия пазар, твърдят анализатори. Но инвестициите показват един нов горещ сектор за компаниите, които искат да отличат своите продукти и услуги пред клиентите.

Директори от сателитната индустрия казват, че Apple е успяла да навлезе на ранен етап в тази сфера, като се е обърнала към сателитните компании още през 2019 г. Производителят на iPhone в крайна сметка е сключил ексклузивна сделка с Globalstar за 85% от мрежовия капацитет на компанията. Това решение блокира конкурентните производители на хардуер да използват инфраструктурата на Globalstar, за да пуснат собствени услуги.

„Някак успяха да го направят и наистина зависи от Apple да реши докъде иска да стигне“, твърди Тим Фарар, президент на консултантската фирма TMF Associates, отбелязвайки, че само една или две други компании имат правилната комбинация от активи, за да постигнат същото.

Сателитите близо до Земята могат да предоставят на потребителите на мобилни телефони основни услуги, когато са извън обсега на клетъчните кули, посочват компании и ръководители от индустрията. Скъпите сателитни връзки едва ли ще заменят богатите на данни интернет връзки, предлагани от клетъчните мрежи, но с достатъчно подобрения биха могли да помогнат за запълване на празнините.

Не е ясно колко ще плащат потребителите за тези услуги. Миналата седмица Apple каза, че новата ѝ функция Emergency SOS през сателит ще бъде безплатна за период от две години.

Миналата седмица Huawei каза, че новите ѝ смартфони от серията Mate 50 ще могат да изпращат спешни кратки съобщения през BeiDou Navigation Satellite System, китайската държавна версия на GPS.

По-рано този месец директор на Google написа в Twitter, че компанията проектира следващата версия Android, така че тя да поддържа комуникация със сателити. „Безумно е да се мисли за потребителско изживяване при смартфоните, които могат да се свързват със сателити“, написа Хироши Локхаймер, старши вицепрезидент на Google. Говорител на компанията е отказал да коментира.

Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още