IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple даде начало на космическата надпревара на пазара на смартфони

Все повече фирми от сектора търсят партньорства със сателитни компании

16:50 | 13.09.22 г.
Apple даде начало на космическата надпревара на пазара на смартфони

Сателитният оператор Iridium Communications през юли сподели, че е постигнал споразумение да разработи своя технология, която да се ползва в смартфони. Iridium отказва да посочи името на партньора в документите си, а говорител на компанията е отказал да сподели повече за плановете на организацията.

„Има над 1 млрд. нови смартфона годишно. Ще има около 7 млрд. смартфона в употреба в следващите години“, посочва главният изпълнителен директор на Iridium Мат Деш пред инвеститори през юли. „Смятам, че ще има голям пазар за всякакви връзки с устройства като смартфоните и не бих се ограничил само със смартфоните“.

Други сателитни компании се борят за сделки с мобилни оператори. SpaceX на Илон Мъск обяви, че ще разработи мобилни сателитни връзки за T-Mobile US. Двете компании обявиха споразумението си през август.

SpaceX ще използва сателитите Starlink, които се очаква да изстреля, за да позволи на потребителите на T-Mobile US да изпращат и получават текстови съобщения и да използват чат услуги на отдалечени места, посочват директори на компанията. Гигантите планират да започнат тестове на услугата през следващата година, въпреки че първо трябва да получат одобрение от Федералната комисия по комуникациите, за да могат да продължат напред.

Мъск написа в Twitter, че компанията му е говорила и с Apple относно сателитния широколентов бизнес на Starlink. Той не разрива подробности относно характера и колко сериозни са били дискусиите. Представители на Apple отказват да коментират въпроса.

Говорител на Space Exploration Technologies Corp., както е официалното име на SpaceX, не е отговорил на запитването за коментар.

Чарлс Милър, главен изпълнителен директор на Lynk Global – компания, която твърди, че е демонстрирала, че може да свързва мобилни телефони със сателит, за да позволи изпращането на кратки съобщения, твърди, че ограниченията на сателитния капацитет са предизвикателство пред предостаянето на високи скорости на връзката на голям брой потребители едновременно.

Това би трябвало да се промени с течение на времето, тъй като операторите могат да разположат по-големи и по-модерни сателити, допълва той. „Това е ключово за проектирането: ограниченията в капацитета“, казва Милър.

AST SpaceMobile, друга компания, която работи по връзките между сателитите и мобилните телефони, е наела SpaceX, за да изведе сателит в орбита, така че да може да тества връзките с мобилни телефони заедно с мобилни оператори като Vodafone.

„Технологията за сателитни телефони съществува отдавна“, споделя Скот Уисневски, главен стратегически директор на AST. „Промяната наистина е в подобряването на технологията, така че можете да предложите услуга на по-привлекателна цена“.

Междувременно големи телекомуникационни доставчици сключват други видове сделки със сателитни оператори или компании, които планират да разгърнат мрежата си в орбита.

Миналата година AT&T заяви, че ще използва сателити, управлявани от комуникационната компания OneWeb, за да осигури връзки към отделчени клетъчни кули. Verizon Communications пък сключи подобна сделка с Amazon.com, която планира да започне да използва своя сателитна интернет констелация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още