IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung планира да утрои производството си на модерни чипове до 2027 г.

Компанията продължава да развива успешно бизнеса си с производство на полупроводници за външни компании

13:50 | 04.10.22 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Бизнесът на Samsung Electronics за производство на чипове за други компании обяви, че планира да увеличи повече от три пъти капацитета си за производство на модерни полупроводници до 2027 г., за да отговори на силното търсене въпреки настоящите икономически предизвикателства по света, пише Bloomberg.

Вторият по големина поддоставчик на чипове в света след Taiwan Semiconductor Manufacturing Co се насочва към масово производство на чипове с напреднала 2-нанометрова технология до 2025 г. и 1,4-нанометрови чипове до 2027 г., които да се ползват за неща като изкуствен интелект.

„Имаше известен напредък (в повишаването на цените) тази година, a разходите го отразяват... Новите поръчки, спечелени сега, ще бъдат изпълнени след 2-3 години, така че прякото въздействие на настоящата среда ще бъде минимално“, коментира Мунсу Канг, изпълнителен вицепрезидент на бизнеса с поддоставки на чипове на Samsung Electronics.

Samsung започна масово производство на чипове с 3-нанометрова технология през юни. Компанията е водила преговори с потенциални клиенти за сътрудничество в областта на тази технология, включително с Qualcomm, Tesla и Advanced Micro Devices, разкри Samsung.

Южнокорейският гигант, който е най-големият производител на чипове с памет в света, изпитваше трудности да отговори на очакванията на клиентите си през последните години. Анализатори твърдят, че компанията е наложила напредналата технология твърде бързо, за да се конкурира с TSMC, но не е разполагала с достатъчно опит в дългосрочното сътрудничество с клиенти, необходимо при договорното производство.

Съизпълнителният директор на Samsung Кюн Кье-хюн коментира пред репортери, че бизнесът с производство на чипове за външни компании изостава спрямо плановете за развитие и производителността на TSMC в 5- и 4-нанометровите чипове, но клиентите показват интерес към втората версия на 3-нанометровите чипове, които ще се произвежда от 2024 г.

Канг твърди, че търсенето на 5-нанометрови и по-фини чипове бързо се увеличава, въпреки настоящия инфлационен натиск, поради дългосрочното разширяване на високопроизводителните изчисления, изкуствения интелект, 5G и 6G свързаността и автомобилните приложения.

Индустрията може трудно да отговори на търсенето дори ако всички планирани инвестиции бъдат изпълнени, казва той.

Ограниченият брой модерни машини за чипове, които могат да бъдат произведени от нидерландската компания ASML, ограничава капацитета, който може да бъде добавен, допълва Канг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още