IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung се прицелва към нулеви емисии до 2050 г.

Компанията ще инвестира над 5 млрд. долара в екологични инициативи

10:09 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейската Samsung Electronics ще инвестира 7 трлн. вона (5,02 млрд. долара) до 2030 г. като част от широкообхватни екологични инициативи, насочени към превръщането на компанията във въглеродно неутрална до 2050 г., съобщи най-големият производител на чипове и мобилни устройства в света, цитиран от Ройтерс.

Технологичният гигант ще похарчи парите за научноизследователска и развойна дейност за технология, насочена към филтриран на парникови газове и улавяне на въглеродния диоксид, генериран по време на производството на чипове. Компанията се стреми да направи своя бизнес с устройства въглеродно неутрален по-рано – до 2030 г., обяви Ким Су-джин, ръководител на стратегическата ESG група на Samsung. Освен това конгломератът планира да увеличи рециклирането на материали като пластмаса и литий.

„Тези дейности имат за цел в крайна сметка да отговорят на търсенето на нашите клиенти..., така че да повишим интереса към нашите продукти“, коментира Ким. „Има разходи, но ще се опитаме да създадем бизнес възможност“.

Samsung заяви, че се присъединява към групата RE100 от международни корпорации, ангажирани със 100% възобновяема енергия, следвайки стъпките на глобални играчи като Apple, TSMC и Intel.

Освен това Южна Корея също иска да постигне нулеви емисии до 2050 г., но това е голямо предизвикателство за държавата, която има изключително тежка индустрия, включително корабостроене, допълват анализатори.

Страната разчита на въглища и газ за 60% от производството на електроенергия, докато възобновяемите източници се използват само за 6% от производството на електроенергия, сочат данни на министерството на индустрията.

За заводите за чипове на Samsung и на други производители в Южна Корея стабилната и достъпна енергия е ключова за конкурентоспособността, но напредъкът във възобновяемата енергия е твърде бавен, за да отговори на тези критерии засега, казват анализатори.

„Ние сме компания, която произвежда директно..., така че има различни, многопластови предизвикателства“, коментира Ким.

Клиентите на Samsung и инвеститорите, с техните цели за въглеродна неутралност, отдавна призовават компанията да преследва по-ясни екологични цели.

„Въпреки че въглеродните емисии продължават да растат, Samsung Electronics забави поемането на ясен ангажимент как значително ще намали въглеродните емисии. Това създава все по-голямо безпокойство за дългосрочните инвеститори“, коментира Ю-Кюнг Пак, ръководител отговорни инвестиции и управление за Азиатско-Тихоокеанския регион на APG Asset Management, която е акционер в Samsung.

Бизнесът с чиповете и компонентите отговаря за 15,6 млн., или 90%, от общо 17,4 млн. тона парникови газове, емитирани от Samsung Electronics през 2021 г., обяви компанията. Бизнесът с устройствата пък е отговорен за 10%.

Нещо повече, бизнесът с чипове и компоненти на Samsung е използвал 144 млн. тона вода през 2021 г., 88% от общо 164 млн. тона, използвани от компанията.

В допълнение към целите си за нетни нулеви емисии и вода Samsung планира да увеличи рециклирането на ресурси като литий и кобалт, използвани в устройствата на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още