IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung очаква значителният спад на продажбите на чипове да продължи и през 2023 г.

Въпреки очакванията за добро второ полугодие, представителите на индустрията вече не са оптимисти

14:41 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics очаква силният спад на продажбите на чипове да продължи и през следващата година. Това е пореднaта нотка песимизъм за индустрията за полупроводници, която е разтърсена от драматичното свиване на продажбите на компютри, смартфони и сървъри за данни, пише Wall Street Journal.

„Втората половина на тази година изглежда зле и на този етап следващата година не изглежда да показва ясен импулс за особено подобрение“, коментира Кюн Кие-хюн, който ръководи отдела за чипове на Samsung и служи като съизпълнителен директор на компанията.

Samsung, най-големият производител на чипове в света по приходи, ще отговори своевременно на променящите се бързо пазарни условия, допълва той. По-рано тази година ръководителите в индустрията до голяма степен вярваха, че втората половина на 2022 г. ще бъде по-силна от първата. Но до края на пролетта стана ясно, че нивата на търсенето „драстично са се променили“ и вместо това ще намалеят значително.

Въпреки забавянето, Кюн твърди, че Samsung ще продължи да увеличава своите инвестиции и разходите си за развойна дейност. Той предполага, че Samsung може – както направи при предишни по-слаби периоди за индустрията – да използва спада, за да се сдобие с по-голям пазарен дял. Той не разкрива повече подробности относно стратегията.

„Лошите времена могат да се превърнат в добри възможности“, посочва 59-годишният Кюн, който беше повишен до главен съизпълнителен директор в края на миналата година.

Индустрията за чипове се радваше на рекорден растеж по време на пандемията, когато търсенето на технологични устройства преживя бум. Ефектът от високата инфлация, нарастващите лихвени проценти и геополитическото напрежение тази година повлияха негативно на потребителските и бизнес разходите. Спадът може да е изненадал много от компаниите за полупроводници.

Очаква се световните продажби на чипове да нараснат с 13,9% до 633 млрд. долара тази година според скорошната прогноза на World Semiconductor Trade Statistics. Това е по-малко от по-ранната прогноза за 16,3% ръст.

През следващата година продажбите на полупроводници ще се увеличат с 4,6%, което е с половин процентен пункт по-малко от по-рано прогнозираните 5,1% повишение, допълва организацията.

Предизвикателствата се простират отвъд склонността на потребителите да харчат за технологични продукти. Гиганти за производството на чипове като Nvidia и Advanced Micro Devices са изправени пред потенциална загуба на приходи от продажби заради новите лицензионни изисквания на САЩ за продажбата на определени модерни чипове в Китай и Русия.

В отговор на забавянето на продажбите производителите на чипове също така свиват разширяването на производствения си капацитет. IC Insights понижи прогнозата си за капиталовите разходи в индустрията с 3 процентни пункта, като вече очаква 21% ръст спрямо година по-рано.

Samsung доминира на пазара на чипове за памет, които се ползват във всичко – от автомобилите до смартфоните и хладилниците. С подизпълнителския си бизнес за производство на чипове южнокорейската компания също така се нарежда сред малкото фирми, които могат да правят най-модерните чипове в света, редом с Taiwan Semiconductor Manufacturing и Intel. Samsung също така е облагодетелствана от наскоро обявения от САЩ пакет от субсидии и данъчни кредити на стойност 77 млрд. долара.

Samsung има три завода за производството на чипове на три места в Южна Корея, плюс два в Остин, Тексас. Миналата година гигантът обяви, че планира да изгради завод за 17 млрд. долара в съседния Тейлър, Тексас.

Същевременно компанията има две фабрики за чипове в Сиан, Китай. Но Samsung очаква да се сблъска с потенциални трудности във въвеждането на ново оборудване в китайските си локации заради американските ограничения върху износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още