IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван обещава да не дава достъп на китайските военни до развитите му чипове

Страната няма да успее да се отдели от най-големия си търговски парнтьор, но продължава сътрудничество със САЩ

19:10 | 05.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайван обеща да работи в тясно сътрудничество със Съединените щати и други съюзници, за да попречи на китайската армия да се сдобие с най-съвременни технологии, докато Вашингтон увеличава усилията си да ограничи развитието на втората по големина икономика в света, предава Ройтерс.

Тайван, който е най-големият производител на полупроводници в света, ще запази модерните разработки на чипове в своите граници, като същевременно ще предприеме мерки, за да спре технологията му да бъде използвана от Народната освободителна армия, обяви С. С. Чен, заместник-министър по икономическите въпроси.

Въпреки че тайванската икономика няма да може да се отдели от най-големия си търговски партньор, тя ще въведе „много строг“ контрол върху износа, за да запази напредналите си технологии от китайската армия, твърди Чен. „По отношение на националната сигурност ние ще предприемем мерки, за да защитим нашите търговски тайни, да опазим нашите ключови технологии, да защитим нашите таланти, (така че те) да не бъдат незаконно крадени“.

Същевременно Тайван разследва Alchip Technologies за предполагаема доставка на модерни суперкомпютърни чипове на китайската Phytium Information Technology Co., която според някои анализатори има връзки с китайските военни, и е забранил износа на чипове към Phytium, допълва Чен. „Щом открием вратичка, ние я запушваме“

Phytium, която е свързана с изследователските звена на китайската армия, разчита на Alchip за определени дизайни, съобщи Washington Post през април 2021 г. Тайванската компания сe e занимавала и с TSMC и производството ѝ от името на Phytium, допълва изданието. В крайна сметка Phytium беше поставена в черния търговски списък на САЩ, което накара Alchip да обяви, че спира доставките.

Освен това регулаторите ще глобят поддоставчика на Apple – Foxconn Technology Group, за това, че не е съобщил за придобиването на дял в най-големия производител на чипове в Китай (държавната Tsinghua Unigroup) от листнатото в Шанхай звено на компанията, съобщава Чен.

Неговите коментари бяха направени в момент, в който администрацията на Джо Байдън подготвя нови ограничения върху износа на полупроводници към Китай. Те ще формализират контрола над износа на технологии, свързани с модерни чипове, докато ограничават достъпа до полупроводници, използвани в суперкомпютри и за изкуствен интелект.

Докато САЩ се опитват да ограничат достъпа до тези технологии, развивайки собствения си производствен капацитет, Тайван и други съюзници като Южна Корея и Япония са принудени да се справят в среда на все по-голяма несъвместимост между бизнес интереси и сигурност.

Позицията на Тайван като лидер в производството на полупроводници остава уязвима. Загрижеността на САЩ нараства заради зависимостта на страната от производството на чипове в Тайван, докато Китай засилва военните заплахи към демократичния, самоуправляващ се остров, който Пекин определя като китайска територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
onlythelonly
преди 1 година
What would you say are the differences between triode amplifiers (24, 2A3, 45, etc..) and pentode based amplifiers (6L6, El34, etc....). I have both but would like to hear what others think.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още