IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Тайван се задъхва под ударите на инфлацията и нарушените доставки

Новите поръчки за износ се свиват с 20% до около 55 млрд. долара през август спрямо техния пик от декември 2021 г.

11:39 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износителите в Тайван понасят щети от икономическата слабост на Китай, а забавянето на глобалния икономически растеж и ескалиращото геополитическо напрежение също оказват влияние върху азиатската технологична сила.

Отразявайки намаляващото търсене, поръчките за износ от Тайван остават непроменени през август спрямо данните за юли. Стойността на новите поръчки възлиза на около 55 млрд. долара и е с 20% по-малка спрямо декември 2021 г., когато достигна своя пик, съобщава Bloomberg.

Поръчките за износ са водещ индикатор за бъдещото търсене и спадът с над 25% на поръчките от Китай и Хонконг през миналия месец показва, че износът и приходите на компаниите вероятно ще продължат да отслабват.

Някои от най-големите концерни в Тайван, от производителя на iPhone Hon Hai Precision Industry Co. до гиганта в хранителната индустрия Want Want China Holdings, изразиха опасения относно растежа за тази година, когато представиха своите финансови отчети, като се позоваха на проблеми като нарушените вериги на доставки в Китай и отслабващото търсене. Тази предпазлива перспектива е знак, че глобалното забавяне започва да оказва влияние на места като Тайван, който играе ключова роля в световната верига на доставки при полупроводниците.

Износът на Тайван през август остава на нивата от юли, докато поръчките се свиват. Източник: Bloomberg Износът на Тайван през август остава на нивата от юли, докато поръчките се свиват. Източник: Bloomberg

„Ако икономиката на Китай продължи да расте бавно и разхлабването на коронавирусните мерки в страната продължи да се отлага, това ще доведе до значителен натиск върху търговската дейност на Тайван“, изтъква Ма Тиеин, икономист в DBS Group Holdings Ltd. „По отношение на електрониката, химикалите, свързаните със стоки сектори, нивото на зависимост от китайския пазар все още е доста високо, когато става въпрос за износа на Тайван“, добавя Ма.

Континентален Китай и Хонконг общо са отговорни за около 40% от износа на Тайван. Въпреки че Китай показа някои признаци на подем през август, икономиката остава притисната заради политиката на Пекин на нулева толерантност към коронавируса.

Търговията на Тайван с Китай е доминирана от продукти като електрооборудване и компоненти за чипове, а неговите компании, по-специално най-големият производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., имат и китайски фабрики. Търсенето на тези продукти обаче намалява в Китай, като производството на мобилни телефони е спаднало с 8% през август, а производството на компютри се е свило с почти 19% на годишна база.

Износът на Тайван за Китай се свива. Източник: Bloomberg Износът на Тайван за Китай се свива. Източник: Bloomberg

Hon Hai отчете по-добра от очакваното нетна печалба по-рано тази година. Въпреки това председателят на концерна Йънг Ли заяви, че компанията ще трябва да „обърне голямо внимание на развитието на геополитиката, инфлацията и пандемията“ през втората половина на тази година.

Ускоряване на растежа

Силният износ подкрепи икономическия растеж на Тайван миналата година, въпреки че вътрешното потребление пострада по време на пандемията. Но тъй като износът тази година се забавя, приносът му към общия растеж е намалял до по-малко от 3% през второто тримесечие, в сравнение с близо 13% през предходната година.

Извънграничните доставки също бяха засегнати от ускоряването на инфлация по света, от нарастващите лихвени проценти и от войната на Русия в Украйна, които помрачиха търсенето от САЩ и Европа, изтъква Беатрис Цай, главен статистик на Министерството на финансите на Тайван.

Търсенето на електронни компоненти, повече от половината от основните експортни категории на острова – включително пластмаси и неблагородни метали – отбелязва спад за първи път от две години насам, добавя Цай.

Приносът на износа към ръста на икономиката на Тайван се свива през август. Източник: Bloomberg Приносът на износа към ръста на икономиката на Тайван се свива през август. Източник: Bloomberg

Износът през август е нараснал само с 2% спрямо предходната година, записвайки най-бавния си темп на растеж от юли 2020 г. Прогнозите показват допълнително свиване с 3% този месец, според Цай.

По-нататъшните увеличения на лихвените проценти в САЩ също ще засегнат търсенето на износ, като растежът вече се забавя до едва 2,3% през август от двуцифрените увеличения, наблюдавани през предходните 19 месеца.

Като допълнителни признаци на спад, индексът на производството в Тайван се сви в три последователни месеца, като през август показателят се понижи 42,6 пункта - най-ниското му ниво от май 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още