IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на компютри се сриват с близо 20% 

Търсенето на персонални компютри спадна с най-бързия темп от повече от две десетилетия, тъй като промоциите през септември не успяха да съживят продажбите

08:30 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търсенето на персонални компютри намалява с най-бързия темп от десетилетия, след като повишените продажби, свързани с пандемията, бяха последвани от забавяне на потребителските разходи за електроника, пише The Wall Street Journal. 

По данни на изследователската компания Gartner Inc. през третото тримесечие доставките в световен мащаб са намалели с 19,5% спрямо предходната година, което е най-рязкото понижение от повече от две десетилетия. Производителите на компютри са доставили 68 млн. персонални компютри през последното тримесечие, което е спад спрямо 84,5 млн. броя през предходната година. 

„Резултатите от това тримесечие могат да отбележат историческо забавяне на пазара на персонални компютри", каза Микако Китагава, анализатор в Gartner. „Макар че смущенията във веригата за доставки най-накрая намаляха, големите запаси вече се превърнаха в основен проблем предвид слабото търсене на персонални компютри както на потребителския, така и на бизнес пазара“. 

Продажбите, свързани с връщането в училище, бяха по-слаби от очакваното въпреки промоциите и намаляването на цените, целящи да стимулират покупките, казва Китагава. Забавянето на световната икономика също кара бизнеса да бъде по-предпазлив в решенията си за разходи.  

 

По данни на Gartner пазарът на персонални компютри в САЩ е намалял със 17,3% през третото тримесечие, което се дължи на спада в продажбите на лаптопи. 

Друг доставчик на данни, International Data Corp., заяви, че световните доставки са намалели с 15% през третото тримесечие с общо 74,3 милиона продадени бройки, въпреки че обемът на доставките остава над нивата отпреди началото на пандемията. Двете изследователски фирми отчитат данните по малко по-различен начин.

Apple е единствената компания, която не е отчела спад в доставките на компютри. Според данни на International Data Corporation, HP отбеляза спад с около 28%, Dell - с 21%, а Lenovo - с 16%. Единствено Apple се противопостави на низходящата тенденция, като увеличи доставките на iMac с 40% през третото тримесечие, предава и CNBC. 

По време на пандемията секторът се възползва от бума в продажбите на електронни устройства, тъй като домакинствата и предприятията купуваха персонални компютри, за да се приспособят към работата от дома и дистанционното обучение. Но тези големи покупки трудно могат да бъдат повторени от потребителите толкова скоро, особено когато инфлацията ограничава разходите на фона на други макроикономически условия.  

Производителите на персонални компютри като HP Inc. и Dell Technologies Inc. предупреждават за намаляване на потребителското търсене през последните месеци, а промяната засяга веригите за доставки.

В четвъртък производителят на чипове Advanced Micro Devices Inc. намали прогнозата си за приходите за последното тримесечие, позовавайки се на по-слабото от очакваното търсене на персонални компютри, които използват неговите чипове. Компанията съобщи, че очаква продажби за 5,6 млрд. долара за току-що приключилото тримесечие, което е с около 1,1 млрд. долара по-малко от предварителните очаквания от август, когато вече публикува слаба прогноза. 

Инвеститорите вероятно ще следят за признаци на слабост в доставките на персонални компютри, когато Microsoft и Intel публикуват финансовите си резултати за третото тримесечие по-късно този месец. Microsoft ще обяви резултатите си на 25 октомври, а Intel - на 27 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още