IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждението за приходите на AMD вещае по-лош спад на пазара на чипове

Ускоряващата се инфлация и отварянето на офисите доведе до по-слабо търсене на компютри

11:19 | 07.10.22 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Производителят на чипове Advanced Semiconductor Micro Devices даде прогноза за приходите си за третото тримесечие, която се оказа с милиард долара под по-ранната. Това сигнализира, че спадът на пазара на чипове може да е по-лош от очакваното, предава Ройтерс.

Цената на акциите на AMD спадна с 4% по време на следборсовата търговия, повличайки книжата на Nvidia и Intel с повече от 2% надолу. 

"Пазарът на персонални компютри значително отслабна това тримесечие", коментира главният изпълнителен директор Лиса Сю, допълвайки, че макроикономическите условия са довели до по-слабо търсене на компютри от очакваното.

Ускоряващата се инфлация и отварянето на офисите и училищата накараха хората да харчат по-малко за персонални компютри, отколкото по време на блокадите, когато мнозина си купиха компютри за работа и учене, тъй като бяха приклещени вкъщи.

Производителите на чипове са под натиск и от мерките срещу Covid в Китай - ключов пазар на компютри, а войната в Украйна влоши прекъсванията на веригите на доставки и допълнително тласна надолу търсенето.

The Philadelphia Semiconductor Index, който следи цените на акциите на големите производители на чипове и свързаните с тях бизнеси, спада с 36,4% тази година в сравнение с 41,2% ръст за 2021 г.

"Смятам, че AMD показва, че никой не е защитен от спада на продажбите на компютри след пандемията, а тези корекции в инвентара също влияят на компанията", казва Аншел Саг, анализатор в Moor Insights & Strategy. "Като цяло това изглежда повече като циклична корекция в едно отделно, голямо бизнес звено, а не структурна или стратегическа такава".

Сю твърди, че центърът за данни на AMD, както и гейминг сегментът са запазили силния си растеж.

Компанията заяви, че очаква приходите ѝ за третото тримесечие да са 5,6 млрд. долара. За сравнение, прогнозата ѝ от август беше за 6,7 млрд. долара, плюс или минус 200 млн. долара.

AMD е поредният производител, който е засегнат от спада в сектора. Миналата седмица Micron Technology предупреди за по-тежки времена и заяви, че свива инвестициите си за фискалната 2023 г. с повече от 30% до общо 8 млрд. долара. Nvidia и Intel записаха много по-лоши от очакваното резултати през последното тримесечие.

AMD заяви, че отчетът ѝ ще бъде обявен на 1 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още