IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP предупреждава за забавяне на разходите на корпоративните клиенти

Главният изпълнителен директор Енрике Лорес все още счита, че в дългосрочен план търсенето на персонални компютри ще остане над нивата отпреди пандемията

10:01 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последното тримесечие приходите на HP Inc. спаднаха и производителят на компютри намали прогнозата си, като се присъедини към нарастващия списък на компании, които отчитат забавяне на потребителските разходи за електроника и предупреждават за забавяне на бизнес продажбите занапред, пише The Wall Street Journal. 

Във вторник производителят на компютри и принтери съобщи, че приходите му за третото фискално тримесечие са се свили с 4,1% до 14,66 млрд. долара, ударени от 20% спад на потребителските разходи, докато корпоративният му бизнес е нараснал със 7%. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха приходи от 15,59 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Енрике Лорес заяви, че се очаква да продължи влошаването на потребителското търсене и че компанията наблюдава отслабване на бизнес апетита през настоящото тримесечие. Според него корпоративните купувачи продължават да се съгласяват на сделки, но „те забавят превръщането на тези сделки... в поръчки“.

В отговор HP намали прогнозата си за фискалната 2022 г. Компанията заяви, че очаква коригирана печалба на акция за цялата година в диапазона от 4,02 до 4,12 долара, включително 5 цента, свързани с дълга от придобиването на Poly, производител на аудио- и видеопродукти, и други разходи, свързани със сделката. 

Акциите на HP се обезцениха с повече от 3% в следборсовата търговия.

Компанията също така прогнозира свободен паричен поток в размер на 3,2-3,7 млрд. долара, който включва въздействие от 300 млн. долара от придобиването на Poly. Преди това тя предвиждаше свободен паричен поток от поне 4,5 млрд. долара.

Резултатите на базираната в Пало Алто, Калифорния, компания са публикувани в момент, в който пазарът на персонални компютри е подложен на натиск, след като по време на пандемията търсенето на такива устройства нарасна, защото домакинствата се адаптираха към дистанционната работа и дистанционното обучение. Доставките на персонални компютри през второто тримесечие са намалели с 12,6% спрямо предходната година, отбелязвайки най-силния си спад от девет години насам, показват данни на изследователската фирма Gartner Inc.

През миналата седмица Dell Technologies Inc. обяви по-ниска печалба и по-слаб от очакваното ръст на приходите през второто тримесечие и заяви, че наблюдава по-предпазливо поведение на потребителите с напредването на тримесечието. След продължителен период, в който търсенето надвишаваше предлагането, миналата седмица Джефри Кларк, един от главните оперативни директори на Dell, заяви: „Доставките на персонални компютри значително изпреварват търсенето, а портфолиото е със стандартни срокове за изпълнение във всички области“. 

Мащабът на спада в търсенето на компютри се отрази на по-широкия пейзаж на персоналните компютри. През миналия месец производителят на чипове Intel Corp. изненадващо отчете тримесечна загуба и намали прогнозата си за цялата година, отразявайки спада в покупките на персонални компютри. Търговецът на дребно Best Buy Co. регистрира във вторник по-ниска печалба и по-ниски приходи през последното си тримесечие, тъй като разходите за компютри и друга домашна електроника намаляха в сравнение с по-ранния период на пандемията.

Лорес от HP заяви, че е трудно да се предвиди продължителността на забавянето на продажбите, като се има предвид несигурността на икономиката като цяло, но че очаква дългосрочното търсене да бъде над нивата отпреди пандемията.

Компанията отчете печалба от 1,12 млрд. долара, или 1,08 долара на акция, за тримесечието, приключило на 31 юли, което е малко повече от 1,11 млрд. долара, или 92 цента на акция, година по-рано. Като се изключат еднократните елементи, коригираната печалба на акция през последния период е 1,04 долара.

За да се приспособи към настоящите икономически обстоятелства, HP търси начини да адаптира променливите и структурните разходи. Компанията очаква да надхвърли по-ранната си цел за свиване на структурните разходи с 1,2 млрд. долара до края на тази година като част от тригодишен план, каза Лорес. „Така че, когато пазарът се подобри, компанията ще бъде по-силна", добави той.

Коригираната печалба на акция за текущото тримесечие би трябвало да достигне диапазона между 79 и 89 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още