IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокиране в Китай забавя производството на iPhone 14 Pro 

В основната фабрика на Foxconn в Китай производството е ограничено заради строгите пандемични условия 

09:08 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/RITCHIE B. TONGO
Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

В разгара на важния предколеден сезон Apple се сблъсква със значителни затруднения при доставката на новия iPhone 14 Pro. Производството в основната фабрика в Китай в момента е засегнато от ограниченията заради Covid, съобщи самата Apple в понеделник. Фабриката работи със значително намалена производителност, а това ще означава и по-дълго чакане за клиентите.

Фабриката на тайванския производител Foxconn в Джънджоу е засегната от блокирания от страна на регионалното правителство. Обектът работи частично, тъй като някои служители не могат да напуснат помещенията.

Ограниченията обаче могат да нарушат и потока от компоненти към завода. Apple заяви, че работи с производителя, за да възстанови нормалното производство, без да застрашава здравето на служителите.

Компанията от Купертино традиционно прави най-големия си бизнес през коледните тримесечия - и дори обикновено измества Samsung от челната позиция на пазара на смартфони. Според Apple затрудненията засягат както iPhone 14 Pro, така и по-големия iPhone 14 Pro Max.

Моделите бяха пуснати на пазара едва през септември заедно с iPhone 14. Тази година Apple оборудва по-скъпите версии Pro, наред с други неща, със значително по-добри камери от базовите модели, както и с допълнителни софтуерни функции - и според пазарните изследователи те са по-популярни. Търсенето не намалява, подчертава Apple. Проблемите с доставките вероятно ще окажат влияние върху бизнес данните. С оглед на силния долар компанията увеличи цените в Европа, в някои случаи значително.

В коледния период на 2021 г. Apple отново постигна рекордно тримесечие с увеличение на печалбата с над 20% до 34,6 млрд. долара. Приходите нараснаха с около 11% до 123,9 млрд. долара, което също бе рекорд. По този начин компанията зад iPhone не се поддаде на международните затруднения с компонентите, които забавяха индустрията по това време. iPhone отново бе най-големият генератор на приходите със 71,6 млрд. долара. Apple не даде прогноза за текущото тримесечие, но анализаторите очакваха увеличение на оборота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още