IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се борят за международно споразумение за ограничаване износа на чипове към Китай

Американските власти водят преговори с Япония, Нидерландия и Южна Корея

19:00 | 15.01.23 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съединените щати водят преговори с Япония, Нидерландия и Южна Корея за ограничаване износа на чипове към Китай и иска всички страни да се споразумеят за сделка, заяви в интервю американският посланик в Япония Рам Еманюел, цитиран от Bloomberg.

Подчертавайки важността на южнокорейското и нидерландското сътрудничество, заедно с това на Япония, той направи коментарите преди срещата на върха на премиера Фумио Кишида с президента на САЩ Джо Байдън, която ще се състои в петък. Двамата съюзници ще направят съвместно изявление по редица въпроси, свързани със сигурността, но същевременно продължава работата по споразумение за ограничаване износа на чипове, допълва Еманюел.

По думите му подобна сделка ще „изисква много работа“.

Южна Корея е дом на две от водещите в света компании за чипове с памет – Samsung Electronics и SK Hynix, докато Нидерландия има ASML Holding, която е производител на най-развитите литографски системи за чипове. Япония, чиито компании предоставят основни машини и материали на производителите на чипове, също играе ключова роля във веригата на доставки в индустрията. Вашингтон се надява да обедини и трите страни в преследването на своите по-строги мерки, свързани с износа към Китай.

„Всички страни са на масата, всички страни имат общ интерес от развръзката. Всеки има различен аспект от индустрията“, коментира Еманюел. Сделката, където се търси, „няма да бъде само двустранна“, твърди той. „Тя трябва да е многостранна“.

Южнокорейското правителство не води преговори със САЩ във връзка с участието в американските рестрикции на износа към Китай, твърди говорител на търговското министерство.

През октомври САЩ въведоха широкообхватни мерки, за да ограничат продажбата на модерни чипове и оборудване за производството им в Китай, което според администрацията на Байдън има за цел да ограничи достъпа на китайската армия до развити технологии, както и да попречи за създаването им от страната. Пекин оспори този ход пред Световната търговска организация (СТО) и каза, че ограниченията застрашават стабилността на глобалната верига за доставки.

Япония и Нидерландия принципно са се съгласили да се присъединят към САЩ в затягането на контрола, писа Bloomberg през декември. Властите в Токио отказват да коментират дали сделката се насочва към финализиране. Добавянето на Южна Корея в уравнението би било допълнителен удар за китайската индустрия и Пекин се стреми да подобри връзките със съседа си, предвид опасенията си относно плановете на Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 15.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: aldy Хаха, тьi иддиоот, таварищ! Какие глупасти написал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
aldy
преди 1 година
За по-интелигентните и любознателните - сравнение между Мерцедес GLS и китайския Li 9. Сергей Гилевич от години живее в Китай, владее добре езика и е добре запознат с темата за автомобилите. Показва колата, която е купил за жена си. === https://youtube.com/watch?v=MnEhYrDx92Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: aldy... Цел живот ти пожелавам на китайска кола да се возиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
aldy
преди 1 година
Смехурковци. Не са ли разбрали, че липсата на чипове за автомобилите е заради Китай, който отказва чипове дори на Мерцедес, не говоря за другите. Технологично китайците са отишли много напред. "Тесла" пред върховите китайски електромобили изглежда като стар сандък, шумна, друсаща, с малък пробег, лошо събрана, с лоша управляемост и пр. Неслучайно акциите й паднаха в киреча. Светът тепърва предстои да разбере печалната истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още