IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell иска да се откаже от китайските чипове до 2024 г.

Технологичната война между САЩ и Китай ускорява усилията на производителите на електроника да диверсифицират производството си

10:19 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на компютри Dell възнамерява да спре да използва чипове, произведени в Китай, до 2024 г. и е казал на доставчиците си да намалят значително количеството на други компоненти, произведени в Китай, като част от усилията за диверсифициране на веригата за доставки на фона на опасенията от напрежението между Вашингтон и Пекин, предава Nikkei. 

Третият по големина производител на компютри в света по доставки е заявил пред доставчиците си в края на миналата година, че има за цел „значително да намали“ количеството на използваните от него чипове, произведени в Китай, включително и тези, произведени в съоръжения, собственост на некитайски производители на чипове, цитира Nikkei Asia трима души, пряко запознати с въпроса.

Целта на Dell е до 2024 г. всички чипове, използвани в нейните продукти, да се произвеждат в заводи, разположени извън Китай.

Този ход е последният пример за това как технологичната война между САЩ и Китай ускорява усилията на производителите на електроника да диверсифицират производството си извън най-голямата азиатска икономика.

„Целта е доста агресивна. Решителната промяна включва не само онези чипове, които в момента се произвеждат от китайските производители на чипове, но и в съоръженията в Китай на некитайски доставчици", казва един от пряко запознатите с темата. „Ако доставчиците не предприемат ответни мерки, в крайна сметка те могат да загубят поръчките от Dell“. 

HP - американският конкурент на Dell, също е започнал да проучва доставчиците си, за да прецени възможността за преместване на производството и сглобяването от Китай, твърдят източниците.

Освен чиповете Dell е поискала от доставчиците на други компоненти, като електронни модули и печатни платки, и от производителите на продукти да помогнат за подготовката на капацитета в страни извън Китай, като Виетнам, допълват източниците.

Преди това производителите на компютри като Dell и HP купуваха чипове от разработчици на чипове, без да се интересуват много от това къде са произведени. Промяната в отношението изненадва някои представители на индустрията.

„Има хиляди компоненти за лаптопите, а екосистемата беше толкова зряла и завършена в Китай в продължение на години", казва пред Nikkei Asia ръководител на доставчик на чипове за Dell и HP. „И преди знаехме, че Dell има планове да се диверсифицира от Китай, но този път е доста радикално. Те дори не искат чиповете им да се произвеждат в Китай, позовавайки се на опасения относно политиката на американското правителство. ... Това не е просто оценка. Това е реален и продължителен план и тази тенденция изглежда необратима“. 

Запитана за плановете си, Dell заяви пред Nikkei Asia: „Непрекъснато проучваме възможностите за диверсификация на веригата за доставки в целия свят, които имат смисъл за нашите клиенти и нашия бизнес“. Тя също така подчерта, че „Китай е важен пазар, на който имаме членове на екипа и клиенти, които трябва да обслужваме“. 

Компютърният производител не коментира подробно плановете си за диверсификация, но заяви, че „за да отговорим най-добре на нуждите и очакванията на нашите клиенти и партньори, в нашата глобална верига за доставки са вградени географско разнообразие, гъвкавост и стабилност“. 

Вашингтон засилва репресиите си срещу китайския сектор на чиповете, позовавайки се на опасения за националната сигурност. През октомври миналата година той представи няколко строги мерки за контрол на износа за страната. Най-големият китайски производител на чипове SMIC заяви през ноември, че някои от неговите клиенти - американски разработчици на чипове, са започнали да се колебаят дали да правят поръчки след рестрикциите.

Това напрежение подтикна компаниите да изместват веригата за доставки на персонални компютри, включително сглобяването, от Китай, където тя е дълбоко вкоренена от десетилетия. Dell и HP - които заедно са доставили над 133 млн. преносими и настолни компютъра през 2021 г. според доставчика на данни Canalys - извършват по-голямата част от асемблирането си в китайските градове Куншан, провинция Дзянсу, и Чунцин, провинция Съчуан. 

А Apple, от своя страна, планира да започне да произвежда своите MacBook компютри във Виетнам до средата на тази година, което означава, че компанията ще разполага с алтернативни производствени бази извън Китай за всички свои основни продуктови линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още