IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея планира по-големи данъчни облекчения за сектора на чиповете

Големите компании ще получат данъчно облекчение от 15% върху инвестициите в производствени мощности, докато мярката за по-малките фирми възлиза на 25%

11:26 | 03.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Южна Корея планира да увеличи данъчните облекчения по отношение на капиталовите разходи за големите компании от сектора на полупроводниците до 25%, след като президентът Юн Сук-йол призова за по-голяма държавна подкрепа в индустрията, съобщава Bloomberg.

Големите компании ще получат данъчно облекчение в размер на 15% върху инвестициите в производствени мощности спрямо планираните 8% съгласно законодателството, прието през декември, информира финансовото министерство. Капиталови разходи на по-малките компании ще получат данъчно облекчение от 25%, в сравнение с първоначално предвидените 16%. Всяка допълнителна инвестиция в производството на чипове през 2023 г. ще получи още 10% данъчно облекчение, добавят от министерството.

Разширеният план, който ще бъде предложен по-късно този месец, може да намали данъчната тежест върху компаниите с повече от 3,6 трлн. вона (2,8 млрд. долара).

Южна Корея е дом на някои от най-големите производители на чипове в света, включително на Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc. Страната е повлечена в технологичната битка между САЩ и Китай по отношение на полупроводниците, които играят важна роля в редица индустрии.

Необичайно е южнокорейското правителство да предлага съществени промени толкова скоро след приемането на даден законопроект. Миналата седмица Юн Сук-йол нареди на администрацията да разработи по-големи стимули за подпомагане на индустрията на чиповете, обвинявайки опозиционните политици, че възпрепятстват този важен ангажимент, докато други страни харчат милиарди долари в подкрепа на полупроводниците.

Не е сигурно обаче дали преработеният законопроект ще получи необходимата подкрепа в парламента. Противниците на мярката твърдят, че подобни стимули застрашават държавните финанси и биха били от полза само за големите концерни.

Юн Сук-йол разкритикува законопроекта, приет на 23 декември, който предвижда по-малко от предвиденото намаляване на данъците за корпорациите.

САЩ, Китай и Япония влагат милиарди долари в изграждането на вътрешни вериги на доставки на чипове, тъй като все повече страни възприемат формата на технологичен протекционизъм, след като нарушенията в логистиката, предизвикани от пандемията, подчертаха зависимостта на страните от външни доставчици за ключови електронни компоненти.

Американските санкции върху износа на усъвършенствани технологии за чипове, фокусирани върху Китай, оказват силен натиск върху Южна Корея, която трябва да избира между САЩ, нейният основен съюзник в областта на сигурността, и Китай, най-големия ѝ търговски партньор. И двете суперсили поискаха от Южна Корея да разшири партньорствата за производство на чипове, а управляващата партия на Юн Сук-йол сформира специална комисия, за да вземе решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още