IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC стартира търговско производство на 3-нанометрови чипове в Тайван

Новата технология ще създаде крайни продукти с пазарна стойност от 1,5 трлн. долара в рамките на пет години, изтъква председателят на TSMC Марк Лиу

19:18 | 29.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd. (TSMC) започна търговско производство на чипове по усъвършенствана технология в Южен Тайван, като председателят на компанията заяви, че концернът ще продължи да разширява капацитета си на острова.

Дългоочакваното масово производство на чипове с 3-нанометрова технология е стартирано, когато редица индустрии наблюдават внимателно инвестиционните планове на най-големия производител на чипове в света. TSMC е известен като производител на технологично напреднали чипове, използвани в редица сфери - от мобилни телефони до изтребители.

„TSMC запазва своето технологично лидерство, като същевременно инвестира значително в Тайван, продължавайки да инвестира и просперира по отношение на околната среда“, изтъква председателят на TSMC Марк Лиу по време на церемония, отбелязваща старта на производството и разширяването на капацитета в завода на компанията в Тайнан, Южен Тайван.

Според Лиу търсенето на 3-нанометровите чипове на TSMC е „много силно“, движено от новите технологии, включително 5G инфраструктурата и високопроизводителните изчислителни продукти.

По-рано този месец TSMC заяви, че ще утрои планираната си инвестиция в новия завод в Аризона до 40 млрд. долара, като това е една от най-големите чуждестранни инвестиции в историята на САЩ.

Тайванската компания, в чийто списък с клиенти изпъкват имената на Apple Inc. и Nvidia Corp., също така изгражда завод за чипове в Япония. TSMC заяви, че се намира в ранен етап на преразглеждане на потенциално разширяване в Германия.

Във връзка с опасенията, че отвъдграничните инвестиции на TSMC ще покопаят ключовата позиция на Тайван в индустрията на полупроводниците, Лиу посочи, че новото производство е демонстрация, че TSMC „предприема конкретни действия за разработване на напреднали технологии и разширяване на капацитета в Тайван“.

Правителството отхвърли опасенията относно тенденцията за отдалечаване на производството от Тайван, като каза, че позицията на острова като основен производител на полупроводници и производител на най-модерните чипове остава сигурна.

Лиу заяви, че масовото производство е успешно и отчита добри обеми, добавяйки, че новата 3-нанометрова технология ще създаде крайни продукти с пазарна стойност от 1,5 трлн. долара в рамките на пет години.

TSMC посочи, че работи за изграждането на фабрики за следващото поколение 2-нанометрови чипове, които се планира да бъдат произведени в Северен и Централен Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ох на батя ... 40 млрд. долара за производствена база ... :))) ... нашият БВП миналата година беше $80млрд ... Некой антиваксър-газовк да го сметне в ракети може ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още