IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel: Италия още е сред вариантите за строежа на нов завод за чипове

Преговорите с различните страни продължават, твърди компанията

22:26 | 20.01.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Италия остава потенциално място, на което Intel да изгради новия си европейски завод за чипове, обяви американските производител на полупроводници през Ройтерс днес, след като миналия март разкри, че планира да увеличи производството си на Стария континент.

Тогава Intel каза, че ще построи нов завод в Италия като част от програмата си за инвестиране на 80 млрд. евро в Европа през следващото десетилетие, концентрирана около мегакомплекс за производство на чипове в Магдебург, Германия.

Италианският проект ще включва модерен завод за опаковане и сглобяване, като ще използва нови технологии за правенето на чипове.

„Продължаваме да напредваме в преговорите с Италия“, посочва Intel, допълвайки, че остава „развълнувана от проекта“.

В интервю за ежедневника Il Corriere della Sera, публикувано днес, главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер изглежда предполага потенциално отпадане на работата с Рим. По думите му Италия е само една от няколкото държави, които компанията разглежда, и че решението трябва да бъде взето до края на тази година.

„Италия все още е в играта, но и други страни кандидатки... Ще решим в рамките на годината“, коментира Гелсингер, допълвайки, че е говорил с италианския премиер Джорджия Мелони.

По-рано източници коментираха, че Марио Драги, предшественикът на Мелони, е описал подробно споразумение с Intel в края на септември за изграждането на завод, като град Вигасио, близо до Верона, е бил предпочитаното място.

Но сделката така и не е финализирана от крайнодясното правителство, което пое властта през октомври.

Днес Intel коментира, че преговорите с Италия са „в допълнение“ към други проекти, които групата обмисля в различни части на света, като решенията относно локациите и времето все още не са взети.

През декември Мелони заяви, че смята инвестицията на Intel в Италия за особено стратегическа и ще се срещне с компанията, за да потърси начини да съдейства.

Представител на администрацията на Мелони този месец коментира пред Ройтерс, че Intel е започнала да прави мащабна оценка на планираните инвестиции в Германия, Франция и Италия. По думите му Рим е бил притеснен, че огромните субсидии, които предлага американското правителство в подкрепа на ключови индустрии, може да демотира Intel да инвестира в Италия.

Президентът Джо Байдън планира да подкрепи производството на полупроводници и проучванията в сферата с 52,7 млрд. долара субсидии, докато Съединените щати се опитват да поддържат конкурентната си позиция в сферата на науката и технологиите спрямо Китай.

Освен това Италия се опасява, че щедрите данъчни облекчения в САЩ за вътрешно производство на компоненти за енергийния сектор могат да дадат допълнителна причина на Intel да инвестира у дома, допълва представителят на администрацията на Мелони.

В сряда министърът на икономиката Джанкаро Джорджети заяви, че правителството е решено да спечели инвестицията от Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още