IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel сви дивидента си до най-ниското му ниво от 16 години

Компанията се опитва да си върне позициите на пазара чрез план за преструктуриране на бизнеса

17:02 | 22.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Intel, най-големият производител на компютърни процесори в света, сви изплащания дивидент до най-ниското му ниво от 16 години, за да запази средства и да се фокусира върху усилията си за преструктуриране на бизнеса, пише Bloomberg.

Компанията ще намали тримесечните плащания към инвеститори до 12,5 цента на акция, платими до 1 юни, гласи изявление на производителя на чипове от днес. Настоящият тримесечен дивидент на Intel е 36,5 цента и се очакваше да ѝ струва над 6 млрд. долара през 2023 г. Новото плащане привежда дивидента на Intel до нива, невиждани от 2007 г.

„Решението за намаляване на тримесечния дивидент отразява съзнателния подход на борда към разпределението на капитала и цели да позиционира най-добре компанията за създаването на дългосрочна стойност“, посочва Intel. „Подобрената финансова гъвкавост ще подкрепи ключовите инвестиции, необходими за трансформацията на Intel през този период на макроикономическа несигурност“.

В отчета, който представи през януари, Intel прогнозира едно от най-лошите тримесечия в историята си, тъй като забавянето на продажбите на персонални компютри нанася тежък удар на индустрията за полупроводници.

Компаниите за чипове се вълнуват от резкия спад на търсенето на компютърни процесори, който унищожи печалбата и доведе до големи съкращения в индустрията. Intel закрива работни места и забавя разходите си за нови заводи в опит да спести до 10 млрд. долара. Компанията понася особено силен удар от загубата на пазарен дял в полза на конкурентите.

Intel намали значително дивидента, изплащан на инвеститорите си. Графика: Bloomberg L.P. Intel намали значително дивидента, изплащан на инвеститорите си. Графика: Bloomberg L.P.

На фона на бурния пазар на продуктите ѝ Intel харчи значителни суми съгласно плана на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер за възстановяване на лидерството на гиганта в индустрията. Гелсингер залага на изграждането на нови продукти и се опитва да завземе позиции спрямо по-големите конкуренти на пазара.

Намаляването на плащанията към акционерите подкопава позицията на Intel на фона на нарастващата конкуренция сред производителите на чипове за предлагане на по-висока възвръщаемост.

В миналото компаниите от индустрията не са изплащали дивидент, което отразява волатилността на техните парични потоци, предвид големите колебания между пренасищането и недостига в индустрията за над 500 млрд. долара. В последните години това се промени и дивидентите станаха важни, не на последно място, защото демонстрират доверие в стабилността на финансите на компанията.

Отделно компанията запази прогнозата си за текущия отчетен период, дадена в края на януари. Приходите за първото тримесечие ще бъдат между 10,5 млрд. и 11,5 млрд. долара при загуба от 15 цента на акция, като се изключат някои ефекти.

Акциите на Intel – едни от най-зле представящите се във Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index тази година, загубиха около 1% от стойността си от началото на годината до приключването на борсовата търговия във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още