IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докато Intel се бори с проблеми, AMD набира все повече сили

Компанията отчете приходи, които надминаха очакванията

16:51 | 01.02.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският производител на чипове Advanced Micro Devices отчете приходи, които надминаха очакванията на Wall Street, и заяви, че очаква бизнесът да се подобри през втората половина на годината. Новината ентусиазира инвеститорите, които са доволни, че компанията печели за сметка на бизнеса на Intel, предава Ройтерс.

Цената на акциите на AMD се повиши с 1,5% по време на следборсовата търговия. Въпреки че прогнозата на компанията не успя да изпълни очакванията, тя не е толкова слаба, колкото някои се опасяваха. Скорошните финансови отчети на Intel и AMD показват, че някога бързо растящият бизнес с центрове за данни ще бъде изпълнен с повече предизвикателства за всички производители на полупроводници, докато компаниите коригират разходите си.

„AMD остава устойчива и дори е постигнала напредък с чиповете си за центрове за данни... спрямо Intel”, коментира анализаторът от CCS Insight Уейн Лам.

Главният изпълнителен директор Лиса Су заяви, че е уверена, че AMD ще продължи да увеличава пазарния си дял тази година, както и че второто полугодие ще бъде по-силно от първото.

Въпреки че Intel все още доминира на пазарите на чипове за персонални компютри и сървъри с дял от над 70%, той е спаднал спрямо 90-те процента през 2017 г., твърди компанията за технологични проучвания IDC. Голяма част от този дял отиде при AMD.      

Сегментът с центрове за данни на AMD записва 42% ръст на приходите до 1,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие, компенсирайки 51-процентния спад на приходите от клиентския сегмент, който включва персоналните компютри.

Продажбите на компютри са се понижили с 16,5% до 292,3 млн. бройки през 2022 г., показват данни на IDC.

Според Су AMD очаква пазарът на персонални компютри да се свие с 10% през тази година.

„Първото тримесечие трябва е дъното за бизнеса ни с персонални компютри, а след това да започнем да растем през второто тримесечие, а по-късно и през второто полугодие“, коментира Су.

Свиването на бизнеса с персонални компютри доведе до изключително ниска прогноза на Intel за първото тримесечие, а главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингер заяви, че наблюдава „някои от най-големите корекции в инвентара, които сме виждали в индустрията“.

„Мисля, че ще виждаме проблеми в индустрията поне още няколко тримесечия, преди нещата да се обърнат“, коментира Аншел Саг, анализатор на Moor Insights & Strategy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още