IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вместо 6,8 млрд. евро Intel вече иска субсидии за 10 млрд. евро за завода в Магдебург 

Американският концерн планира да използва и най-модерната технология на нидерландския производител ASML

22:53 | 08.02.23 г. 5
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Надпреварата на Германия да навакса изоставането си в производството на чипове може да се окаже много по-скъпа за данъкоплатците, отколкото се очакваше. По информация на Handelsblatt американската корпорация Intel смята, че за планираните от нея заводи в Магдебург са необходими субсидии от федералното правителство в размер на почти 10 млрд. евро. За това съобщават няколко правителствени представители. Досега Берлин бе обещал само 6,8 млрд. евро.

Съобщението на Intel от март миналата година, че ще построи модерен завод за чипове в средата на Източна Германия, предизвика еуфория в региона и във федералното правителство. По онова време се твърдеше, че вторият по големина производител на чипове в света иска да инвестира 17 млрд. евро в Магдебург. Включително при доставчиците могат да бъдат създадени общо 10 000 работни места.

Междувременно обаче решението за установяване в Германия е застрашено. По-специално САЩ привличат производителите на чипове в страната с огромни субсидии и реклама на евтина енергия.

Преди няколко седмици Intel се обърна към отговорното федерално министерство на икономиката. Проведени са няколко кръга от преговори. Следващото заседание се очаква да се проведе този петък.

Intel смята, че допълнителните милиарди са необходими заради повишените цени на енергията в Германия. Говорител на компанията не пожела да потвърди официално цифрата от почти 10 млрд. евро. Въпреки това той посочи, че цените на електроенергията са нараснали 4,5 пъти от миналата година насам - от 9 на 40 цента за киловатчас. Разходите за строителство също са „нараснали значително". 

Засега няма повече пари от федералното правителство

Според източниците Intel не е назовала допълнителните милиарди като твърдо искане за уреждане на спора в Магдебург, но засега ги е представила на правителствените представители като ново изчисление.

Въпреки това действията на компанията предизвикват недоволството на федералното правителство. В момента Intel „прави много подли атаки", казва вътрешен източник. Поради тази причина правителството е твърдо и досега не е обещало никаква държавна помощ над обещаните 6,8 млрд. евро. Въпреки това се очаква да бъде постигнато споразумение с компанията. Понастоящем не се очаква Intel да се откаже от Магдебург.

Ясно е обаче, че размерът на финансирането е фиксиран във федералния бюджет. Така лесно не може да се получи повече финансова свобода. Освен това дружеството било изчислило много високи, вероятно твърде високи, разходи за енергия за централите в Магдебург. 

Според правителствените кръгове допълнителните разходи, изчислени от Intel, не са свързани само с цените на енергията. По-скоро компанията иска да използва по-нова технология от първоначално планираната и познатата.

Говорителят заяви, че производителят на чипове ще произвежда „още по-усъвършенствани производствени възли" в Магдебург. Това „вероятно ще увеличи" разходите за серийното производство.

Съобщава се, че Intel разчита в по-голяма степен от първоначално планираното на следващото поколение EUV машини на нидерландския производител ASML. Т.нар. High-NA-EUV машини ще струват по няколкостотин милиона евро всяка и трябва да бъдат на разположение от средата на десетилетието.

EUV е съкращение от екстремна ултравиолетова светлина, която се използва за експониране на полупроводници. Единствено тази технология на ASML дава възможност за производство на чипове от най-модерно поколение с размери на структурата под пет нанометра.

Intel е първият клиент, който се опитва да прехвърли усъвършенстваната технология High-NA-EUV в серийно производство. С новия процес чиповете ще бъдат още по-малки, по-евтини и ще се нуждаят от по-малко енергия.

Началото на строителството зависи и от одобрението на Брюксел

Въпреки това правителствени източници съобщиха, че офисът на канцлера дава на проекта най-висок приоритет и че се полагат всички усилия за отстраняване на съществуващите пречки. 

Говорител на Федералното министерство на икономиката и технологиите обяснява, че максималният възможен размер на финансирането зависи, наред с другото, от параметрите и данните на проекта. Подробностите не могат да бъдат коментирани, казва той.

Заводът в Магдебург ще получи финансиране по силата на Закона за европейските чипове, който все още се гласува в Брюксел. Берлин вече е внесъл 6,8 млрд. евро във федералния бюджет.

Парите обаче могат да постъпят едва след като Законът за чиповете бъде приет на ниво ЕС и ЕК даде съгласието си за финансиране за Intel. Наскоро обаче разглеждането на Закона за чиповете беше отложено. 

В резултат на това Intel не желае да се ангажира с началото на строителството в Магдебург. Миналата година американците обявиха, че вероятно ще започнат строителството в германския град през първата половина на 2023 г. Дори и тогава обаче условието бе субсидиите да са одобрени.

Заради новите усложнения става все по-вероятно строителството да започне едва през 2024 г., ако планът остане в сила. Intel вече е придобила терена в Саксония-Анхалт, но може лесно да се освободи от него чрез клауза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
corner
преди 1 година
Ако приемем , че Европа не се бори с инфлацията , или просто не може - трябва да възприемаме нещата , като естествен упадък и залез на икономиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
изключително вредна практика... да си платиш зада ходиш да работиш за друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Toranaga
преди 1 година
Напълно си прав - в Европа и САЩ вече няма пазарна икономика, а корпоративно изнудваща. + е от мен !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 година
И аз искам субсидия за да ходя на работа- по още една заплата минимум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Тези субсидии са като червените партийни куфарчета.ЕС върви към ентата республика советского союза. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/Linux_Distribution_Timeline_21_10_2021.svg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още