IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира подводен кабел за 500 млн. долара, за да се конкурира със САЩ

Технологичната надпревара между Пекин и Вашингтон става все по-ожесточена

10:28 | 07.04.23 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Китайски държавни телекомуникационни фирми разработват подводна оптична интернет кабелна мрежа за 500 млн. долара, която да свърже Азия, Близкия изток и Европа. Идеята е тя да се конкурира с подобен проект, подкрепян от САЩ, твърдят четирима източници на Ройтерс, участващи в сделката.

Планът е знак, че засилващата се технологична война между Пекин и Вашингтон рискува да предизвика сътресения в глобалната интернет мрежа.

Трите основни мобилни оператора в Китай – China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited и China United Network Communications Group (China Unicom) – изграждат една от най-модерните и широкообхватните мрежи от подводни кабели в света, допълват източниците, които са пряко запознати с плана.

Наречен EMA (Европа – Близкия изток – Азия), предложеният кабел ще свърже Хонконг с китайската островна провинция, преди да се отправи към Сингапур, Пакистан, Саудитска Арабия, Египет и Франция. Източниците са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично потенциални търговски тайни.

Кабелът, за чието завършване ще бъдат необходими приблизително 500 млн. долара, ще бъде произведен и положен от китайската HMN Technologies – бързо развиваща се фирма за кабели, чиято компания предшественик беше с мажоритарен собственик Huawei Technologies, твърдят източниците.

По думите им HMN Tech, по-голямата част от която принадлежи на листнатата в Шанхай Hengtong Optic-Electric, ще получи субсидии от китайската държава за изграждането на кабела.

China Mobile, China Telecom, China Unicom, HMN Tech, и Hengtong не са отговорили на запитването за коментар по темата.

Китайското министерство на външните работи коментира пред Ройтерс, че „винаги е насърчавало китайските компании да правят чуждестранни инвестиции и да си сътрудничат“, но не коментира директно кабелния проект EMA.

Новината за планирания кабел се появява, след като миналия месец Ройтерс разкри как правителството на САЩ, притеснено от шпионажа на интернет данни от страна на Пекин, успешно е осуетило редица китайски проекти за подводни кабели в чужбина през последните четири години.

Вашингтон също така блокира лицензи за планирани частни подводни кабели, които щяха да свържат Съединените щати с китайската територия Хонконг, включително проекти, водени от компании като Google, Meta Platforms и Amazon.com.

Подводните кабели пренасят над 95% от целия международен интернет трафик. Тези високоскоростни канали от десетилетия са собственост на групи от телекомуникационни и технологични компании, които обядиняват ресурсите си, за да изградят огромни мрежи, така че данните да могат да се движат безпроблемно по света.

Но тези кабели, които са уязвими от шпиониране и саботаж, се превърнаха в оръжия за влияние в рамките на засилващата се конкуренция между САЩ и Китай. Двете суперсили се борят да доминират в модерните технологии, които биха могли да дефинират икономическото и военното надмощие през следващите десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
wart
преди 1 година
Мисля,че тоя кабел ще последва съдбата на двата Газопровода да бъде взривен. Защото Световното зло губейки хегемонията и доминирането си става по агресивен, зъл непредсказуем разрушава всичко което счита за заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
За какво им е тоя кабел сега? Като вземе да отвява конкуренцията, после ще трябва да си го самовзривяват... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още