IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топенето на арктическите ледове открива нови маршрути за подводни кабели

Някои компании и правителства вече работят по въпроса

17:15 | 02.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Северните страни се надпреварват да изграждат подводни комуникационни кабели през водите на Арктика, тъй като стопяването на ледената покривка отваря региона за нови бизнес възможности и засилва геополитическото съперничество между Русия и Запада, пише Wall Street Journal.

Планираните кабели от група от компании от Аляска, Финландия и Япония, както и от руското правителство, се състезават за създаването на по-добра дигитална инфраструктура в крехка, но все по-важна област за отбраната и научните изследвания.

Подводните кабели – снопове оптични кабели, пренасят около 95% от междуконтиненталния гласов трафик и този на данни. В момента има над 400 такива кабела в света, като скоростта на комуникацията е приблизително пропорционална на дължината на всеки кабел.

Тъй като географското разстояние между континентите е по-малко в Арктика, отколкото в по-южните части, кабел през тази част на света би обещал по-бърза комуникация, казват експерти. Възможността за такъв маршрут става все по-реална, тъй като ускореното затопляне отваря зоната за развитие.

Банка в Лондон, която предава данни до Токио, може да прави това с 30 до 40 процента по-бързо през този арктически маршрут, отколкото през вече наличните такива, които минават през Лондон и се насочват на изток през Египет, казва Тим Стронг, анализатор в компанията за анализ на подводните кабели TeleGeography.

Индустрии като отбраната, петролната, газовата и риболовната, както и учените, които правят климатични изследвания в Арктика, ще се възползват от по-бързата комуникация, коментира той, допълвайки, че общностите, живеещи там, също ще имат по-добър достъп до интернет.

Компанията от Аляска Far North Digital, която си партнира с финландската Cinia и японската Arteria Networks, планира да изгради кабел през Северозападния пасаж – маршрутът, който се извива около Северна Аляска и разпръснатите канадски острови и преминава под Гренландия, за да свърже Атлантическия и Тихия океан. Компанията очаква да разположи кораби, които да започнат работа по кабела, през лятото на 2023 г.

Предложеният маршрут Far North Fiber, който има за цел да заработи до края на 2026 г., ще измине приблизително 14 хил. километра на изток от Япония през Северозападния пасаж, а след това ще продължи към Европа, твърди Итън Бърковиц, съосновател на Far North Digital. По думите му по проекта се работи от няколко години.

Бърковиц казва, че проектът вече има договори за инженерната част и строителство с Alcatel Submarine Networks и е започнал процесът на издаване на разрешителни „на различни места около маршрута“. Компаниите са в напреднали преговори за финансиране на проекта, който се очаква да струва близо 1 млрд. евро.

Far North Digital едва ли е единствената компания, която претендира за северния маршрут. Руската държавна компания „Морсвязьспутник“ влезе в заглавията през август, когато каза, че е започнала полагането на кабел, дълъг 12 650 километра, около северното и източното крайбрежие. Оттогава руското правителство не говори особено по тази тема. Стронг коментира: „От източници в индустрията разбираме, че определени сегменти са активни“.

Докато топенето на ледовете отваря региона за икономически възможности, той става все по-политизиран и гео-икономически конкурентен, коментира Тим Райли от Scott Polar Research Institute към Университета на Кеймбридж. Руската война в Украйна допълнително е засилила това напрежение, допълва той.

„Стратегическият проблем е тихата, жестока борба за управление на региона с помощта на технологични средства вместо откровен конфликт“, казва Райли.

Нима Хорами, базиран в Стокхолм научен сътрудник в The Arctic Institute, коментира: „Да имаш контрол върху трафика на данни, това само по себе е източник на власт“.

Кабелите представляват стратегическо и икономическо предимство, казва Райли. Те биха могли да помогнат на държавите да управляват и прихващат големи обеми от данни, а това означава по-добър контрол върху базираните в космоса системи за насочване на ракети и спътници, които доставят съдържание и услуги, като средство за глобално влияние“, посочва той.

„С вероятното приемане на Финландия в НАТО, както и на Швеция, това ще позволи комуникации, които иначе не бихме имали“, казва Бърковиц. „Този машрут е по-сигурен и по-малко зависим от добрата воля на нечленуващите в НАТО“.

Полагането на подводен кабел в студените арктичски води е сериозен подвиг, смята Мат Питърсън, главен технологичен директор на Quintillion Subsea Operations, която управлява подводен кабел около брега на Аляска.

Първата трудност е, че кабелът може да се полага и да се работи само през летните месеци, когато повърхността на водата не е заледена, коментира той.

Друг риск е, когато ледените плочи се разместят, особено в по-плитките води около Аляска, защото рискуват да скъсат влакната, допълва Питърсън. По думите му Quintillion е сключила договор с Alcatel Submarine Networks за създаване на морски плуг, който може да зарови кабела дълбоко под морското дъно, за да се избегне този проблем.

Подобно на Far North Digital, Quintillion също планира да положи нов кабел. Тя очаква да завърши изграждането на частта, свързваща Аляска с Азия, за около три години, а след това да започне частта от Канада до Европа.

Според Бърковиц арктическият лед си има предимства. Много подводни кабели се съсипват от влачене на котви по морското дъно. „Тези проблеми ги нямате, когато имате ледена покривка“, коментира той.

Бърковиц твърди, че е мислил за арктически кабел от около десетилетие, преди топенето на региона да направи идеята по-реалистична. „Това е съществена част от инфраструктурата“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
класическа копейка задаваща тъъъпи въпроси!... кое да замръзне? кабелите дето са под водата ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Каквото правят и тук, копейче босо - https://***.submarinecablemap.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
И когато отново замръзнат ко прайм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още