IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов оптичен кабел ще свързва Европа и Азия

Гърция и Саудитска Арабия договориха основните параметри на споразумението си за проекта

16:16 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Гърция и Саудитска Арабия се договориха за основните условия по създаването на съвместно предприятие за полагането на оптичен кабел за данни, който ще свърже Европа с Азия, съобщиха гръцки източници, цитирани от Ройтерс.

Подводният и надземен кабел ще бъде разработен от MENA HUB, който е собственост на STC от Саудитска Арабия, гръцки телекоми и компанията за сателитни приложения TTSA.

Гръцката енергийна компания Public Power Company (PPC) и кипърския телекомуникационен оператор CYTA също ще имат дял в проекта, който очаква окончателните корпоративни одобрения, обяви гръцки дипломат, пожелал да остане анонимен.

Окончателното финализиране на сделката се очаква до юли, а проектът да започне през есента. Планът е кабелът да бъде завършен до края на 2025 г., допълва дипломатът.

Друг източик, запознат със сделката, казва, че кабелът, който ще свързва потребителите от Италия със Сингапур, ще струва около 800 млн. евро.

Правителството на Гърция превърна дигиталната трансформация в приоритет, откакто встъпи в длъжност през 2019 г. – година след като Гърция излезе от най-голямото финансово спасяване в историята.

Голяма част от сумата от около 30 млрд. евро грантове и евтини заеми, отпуснати на Гърция от Фонда за възстановяване след пандемията на Европейския съюз, ще бъдат изразходвани за 5G и оптична инфраструктура.

България също има амбиции за полагането на подводни кабели под Черно море, които да свържат страната с Грузия, Молдова, Румъния, Гърция, Турция и Египет. Пред Investor.bg заместник-министърът на транспорта и съобщенията Дилян Берковски заяви, че страната ще има такъв кабел най-рано след две години.

Цената на тези кабели се очаква да започне от 80 млн. евро. Берковски коментира, че компании вече са показали интерес към проекта и се очаква да се види кой ще се включи в консорциума, необходим за осъществяване на плана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още